Statele Unite au luat joi decizia de a expulza 35 de diplomaţi ruşi şi au închis două clădiri ruseşti din New York şi Maryland. În acelaşi timp, administraţia Obama a anunţat că va lua şi alte măsuri de sancţionare a Rusiei, ca răspuns la atacurile cibernetice asupra Statelor Unite şi a amestecului în campania electorală americană.
„Aceste măsuri vin ca urmare a unor repetate avertismente, publice sau în particular, pe care le-am transmis guvernului rus şi sunt răspunsul necesar şi potrivit la eforturile de a leza interesele americane prin încălcarea normelor internaţionale”, a declarat preşedintele Barack Obama într-un comunicat publicat pe site-ul Casei Albe. Liderul american se află în prezent în vacanţă în Hawaii.
Comunicatul lui Barack Obama detaliază sancţiunile luate, dar vorbeşte nu despre 35 de diplomaţi ruşi, ci chiar despre „35 de agenţi de informaţii ruşi” care sunt declaraţi „personae non gratae” de către Departamentul de Stat.
„Am sancţionat nouă entităţi şi persoane individuale: GRU şi FSB, două dintre serviciile de informaţii ruse; patru ofiţeri ai GRU; şi trei companii care au oferit sprijin material în operaţiunile cibernetice ale GRU. În plus, secretarul trezoreriei va anunţa numele a doi cetăţeni ruşi care au folosit mijloace informatice pentru a disimula fonduri şi informaţii de identificare personală. Departamentul de Stat închide două sedii ruseşti, în Maryland şi New York, folosite de personalul rusesc în scopuri de spionaj, şi declară „persona non grata” 35 de agenţi ruşi de informaţii. În fine, Departamentul pentru Securitate Internă şi FBI vor declasifica informaţii tehnice despre activitatea informatică a serviciilor ruse civil şi militar pentru a ajuta, în SUA şi în străinătate, la idenficarea, depistarea şi contracararea campaniei globale a Rusiei de activităţi informatice rău intenţionate”, a declarat preşedintele Obama.
Liderul de la Casa Albă spune că aceste contramăsuri ale SUA nu se vor opri aici, iar unele acţiuni nu vor fi făcute publice.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu e sigur că sancţiunile anunţate joi de Washington vor fi aprobate de preşedintele ales, Donald Trump, al cărui mandat începe la 20 ianuarie 2017.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că se îndoieşte de eficienţa acestor măsuri, din moment ce administraţia Obama va pleca în trei săptămâni.
Totuşi, preşedintele Putin va ordona măsuri de răspuns „adecvate” la sancţiunile Washingtonului, care vor afecta relaţiile dintre Moscova şi Washington, a mai spus Dmitri Peskov.
La rândul său, Ministerul rus de Externe a declarat joi că sancţiunile sunt contraproductive şi vor afecta restabilirea legăturilor bilaterale.
Moscova neagă orice implicare în atacurile cibernetice.