Nebuloasa jihadistă cunoaşte de doi ani un avânt considerabil în Germania, mai ales în rândul tinerilor imigranţi, un mediu în care şi autorul atacului terorist de la Berlin a evoluat o perioadă înainte de a trece la acţiune, relatează agenţia France Presse într-o analiză publicată sâmbătă.

Nimeni nu a fost surprins când poliţia germană a desfăşurat pe 8 noiembrie o operaţiune în moscheea din localitatea Hildesheim, întrucât era deja cunoscut faptul că acest oraş din Saxonia Inferioară a devenit un 'bastion' al grupărilor islamiste radicale, după cum recunosc chiar autorităţile.

După luni de anchetă, poliţia germană l-a arestat pe Ahmad Abdulaziz Abdullah A., alias 'Abou Walaa', zis şi 'predicatorul fără chip' (pentru înregistrările video în care vorbeşte cu faţa ascunsă). Popular pe reţelele de socializare, el este acuzat că, împreună cu patru complici, a condus o reţea de recrutare pentru gruparea Statul Islamic (SI). Drumurile sale s-au întâlnit şi cu cele ale lui Anis Amri, tunisianul presupus autor al atacului terorist petrecut luni la Berlin.

Acest atac şi arestarea lui Abou Walaa au focalizat atenţia presei, dar în Germania aproape în fiecare săptămână poliţia anunţă arestarea unui potenţial terorist sau destructurarea unei organizaţii suspecte.

Pe 25 octombrie, o grupare cecenă a fost anihilată, pe 3 noiembrie au fost condamnaţi trei cetăţeni germani reveniţi din Siria, iar pe 15 noiembrie într-un val de percheziţii în şase regiuni ale Germaniei au fost verificate 190 de locaţii ale aşa-numitei grupări 'Adevărata religie', acuzată că a incitat 140 de persoane să se alăture jihadiştilor în Siria sau Irak.

De asemenea, conform datelor oferite de serviciile de informaţii, în Germania se află în prezent circa 9.200 de islamişti radicali, dintre care aproximativ 1.200 prezintă un risc semnificativ de a comite acţiuni violente, 549 dintre ei fiind incluşi în categoria 'periculoşi', în care se regăsea şi Anis Amri, ucis joi noaptea de poliţia italiană la Milano. Ca termen de comparaţie, în anul 2011 numărul islamiştilor radicali aflaţi în evidenţele autorităţilor germane era de circa 3.800.

Sub aspect geografic, expansiunea islamismului radical este observată în Germania mai ales în regiunile aflate aproape de graniţa cu Belgia şi Olanda.

Însă cel mai îngrijorător este că acest avans al islamismului este observat în rândul tinerilor. 'SI este clar o ideologie a rebeliunii, o contra-cultură, ceva ce le poate satisface tinerilor nevoia de a protesta', explică Peter Neumann, directorul unui centru din cadrul King's College London care studiază fenomenul islamului radical.

Însuşi directorul Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV, contraspionajul german), Hans-Georg Maassen, afirma cu doi ani în urmă că islamul radical a devenit 'pentru tineri un fel de sub-cultură', iar mai recent el a avertizat că 'tinerii se radicalizează repede şi în mod durabil încă de la vârsta pubertăţii'.

Avertismentul său s-a confirmat în februarie, când o adolescentă germano-marocană în vârstă de 15 ani a înfipt un cuţit în gâtul unui poliţist la Hanovra, iar săptămâna trecută autorităţile au anunţat că un germano-irakian în vârstă de numai 12 ani, radicalizat 'de la distanţă', a avut două tentative eşuate de a detona un dispozitiv exploziv artizanal într-un târg de Crăciun la Ludwigshafen.

Alţi trei adolescenţi, toţi născuţi în Germania, sunt în prezent judecaţi pentru incendierea unui templu sikh, atac ce a avut o motivaţie islamistă. Mama unuia dintre aceştia a povestit că a observat cum fiul ei a început încă de la vârsta de 14 ani se fie atras de islamismul radical şi violent, el vizionând pe internet înregistrări cu predicatori musulmani.

Autorităţile sunt foarte îngrijorate şi de acţiunile de radicalizare în rândul refugiaţilor şi migranţilor sosiţi în număr foarte mare în Germania, circa 900.000 numai anul trecut şi alte câteva sute de mii anul acesta. De altfel, prin intermediul discuţiilor pe diferite aplicaţii de mesagerie doi solicitanţi de azil, unul sirian şi celălalt afgan, s-au radicalizat şi au comis în luna iulie atentate revendicate de Statul Islamic.

Digi 24