Un procuror DNA a cerut, luni, magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnarea fostei şefe a DIICOT Alina Bica la închisoare cu executare, într-un dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită în legătură cu soluţionarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Solicitarea procurorului a fost făcută la ultimul termen al procesului în care sunt judecaţi Alina Bica, fostul şef al ANAF Şerban Pop şi omul de afaceri Horia Simu.

Reprezentantul DNA le-a spus judecătorilor că, la pronunţarea sentinţei, trebuie avut în vedere că Alina Bica avea calitatea de magistrat la momentul comiterii faptei. Procurorul a mai cerut confiscarea a 17.500 de euro de la Alina Bica şi menţinerea sechestrului pentru recuperarea acestei sume.

De asemenea, procurorul a cerut judecătorilor condamnarea la pedepse cu executare a celorlalţi doi inculpaţi din dosar, Şerban Pop şi Horia Simu.

După pledoariile avocaţilor, instanţa va rămâne în pronunţare în acest dosar.

În septembrie 2015, Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA, în dosarul privind mita pentru clasarea dosarului în care este implicat omul de afaceri Horia Simu.

Alina Bica este acuzată de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, iar Şerban Pop — de complicitate la dare de mită.

În dosar, a fost deferit justiţiei şi omul de afaceri Horia Simu pentru dare de mită.

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.