Patru călăuze din Bulgaria care în urmă cu câteva săptămâni au fost prinse în timp ce încercau să introducă ilegal în ţară şase cetăţeni irakieni au fost trimise în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Gigi-Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că patru cetăţeni bulgari au fost trimişi în judecată, doi dintre ei pentru trafic de migranţi, iar ceilalţi doi pentru complicitate la trafic de migranţi, după ce au fost depistaţi încercând să introducă în România şase cetăţeni irakieni. 

Gigi-Valentin Ştefan a precizat că în ultima perioadă anchetatorii s-au confruntat cu numeroase asemenea infracţiuni,atrăgând atenţia asupra pericolul reprezentat de intrarea ilegală a acestor migranţi, spunând că în trecut pe telefoanele acestora au fost găsite filmuleţe din tabere de antrenament sau cu execuţii teroriste.

“Ne-am confruntat în ultima perioadă cu numeroase infracţiuni de acest gen. De fiecare dată, au fost luate măsuri ferme prin care s-a dispus luarea măsurii arestării preventive şi trimiterea în jduecată a celor implicaţi. De ce mă refer la consecinţe? Doream să vă informez că nu se cunosc niciun fel de date privind sănătatea acelor persoane, privind apartenenţa la grupuri infracţionale, privind identitatea lor pentru c ă mulţi dintre ei pătrund pe teritoriul României fără acte de identitate. De asemenea, tot din activitatea trecută vreau să vă comunic că au fost descoperite imagini pe telefoanele unora dintre ei privind participarea în tabere de antrenament şi alte execuţii teroriste”, a explicat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

El a menţionat că această situaţie nu a fost întâlnită în cazul celor şase migranţi irakieni.

La sfârşitul lunii noiembrie, şase migranţi irakieni, între care doi copii, au fost descoperiţi de către poliţiştii de frontieră constănţeni, după ce au intrat ilegal în ţară, din Bulgaria, cu scopul de a ajunge în Germania, alături de aceştia aflându-se şi patru călăuze bulgare, care urmau să-i transporte până la destinaţie.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră din Ostrov au oprit pentru control, pe un drum naţional din judeţul Constanţa, în zona de frontieră din apropierea Mănăstirii Dervent, două autovehicule în care se aflau patru cetăţeni bulgari şi şase cetăţeni irakieni.

“În urma verificărilor a reieşit că cetăţenii irakieni, cu vârste cuprinse între cinci şi 39 ani, au trecut ilegal frontiera din Bulgaria, pe jos, cu scopul de a ajunge în Germania. În continuarea cercetărilor s-a mai stabilit că migranţii au beneficiat de complicitatea celor patru cetăţeni de origine bulgară, care, în cursul dimineţii au intrat legal în România, prin PTF Ostrov, cu două autoturisme mărcile Audi şi Hyundai, înmatriculate în Bulgaria”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Cei patru cetăţeni bulgari, cu vârste cuprinse între 26 şi 30 ani, au declarat că urmau să-i ajute pe cetăţenii irakieni să ajungă în Germania.

Cetăţenii irakieni au fost predaţi autorităţilor bulgare conform protocolului dintre cele două ţări.