Franţa a identificat un caz de infecţie cu virusul "extrem de patogen" H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, la o fermă de păsări din sud-vestul ţării, acesta fiind primul caz de acest fel descoperit la o fermă din cadrul celui mai mare crescător de păsări din Uniunea Europeană, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii din Franţa, transmite Reuters.

Până acum au fost confirmate mai multe cazuri de infecţie cu virusul H5N8, însă în rândul raţelor sălbatice din nordul Franţei, iar, anterior, şi în alte ţări din Europa.

Ministerul Agriculturii din Franţa a precizat că virusul H5N8 a ucis 2.000 din cele 5.000 de raţe de la o fermă din regiunea Tarn, urmând ca şi restul păsărilor să fie eutanasiate ca o măsură preventivă.

Descoperirea noilor cazuri de gripă aviară înseamnă că Franţa nu va putea să îşi redobândească statutul de ţară lipsită de cazuri de infecţie cu virusul "extrem de patogen" H5N8, un statut pe care autorităţile de la Paris sperau să îl obţină înainte de data de 3 decembrie. Franţa, cel mai mare crescător de păsări din UE, abia şi-a revenit după ce o epidemie de gripă aviară a afectat sud-vestul ţării la începutul anului, ceea ce a dus la oprirea producţiei de raţe şi gâşte în regiunea care produce renumitul foie gras precum şi restricţii la import din partea partenerilor comerciali.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.