Doi părinţi din Maramureş care îşi traficau copiii minori pentru cerşit ca să aibă bani de de mâncare, alcool şi ţigări au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Maramureş la cererea DIICOT, anunţă miercuri procurorii specializaţi în criminalitate organizată.
Tribunalul Maramureş a emis mandate de arestare preventivă pe numele lui Nicolae Berchi şi Cipriana Şomkereki după ce procurorii DIICOT de la Maramureş i-au reţinut pentru trafic de minori.
Potrivit DIICOT Maramureş, începând din anul 2006 şi până în prezent, cei doi şi-au exploatat proprii copii minori, începând de când aceştia aveau 3 ani, prin obligarea practicării cerşetoriei.
Anchetatorii mai notează că activitatea de exploatare a copiilor s-a realizat profitând de vulnerabilităţile cauzate vârstei şi lipsei de experienţă de viaţă a minorilor, cât şi caracterizate de un accentuat specific violent, fizic şi verbal.
În urma cercetărilor făcute, arată DIICOT, s-a constatat că minorii au fost abuzaţi prin folosirea repetată a unor mijloace de intimidare prin acte de agresiune fizică şi verbală. Agresivitatea începea de la ameninţări şi injurii cu un pronunţat caracter umilitor şi ajungea până la bătăi, inclusiv folosindu-se corpuri contondente. Procurorii arată că au existat şi alte metode primitive de constrângere, cum ar fi legarea cu lanţul de pat pentru a-i determina pe copii să accepte participarea la acte de cerşetorie.
Totodată cei doi părinţi i-au intimidat şi controlat minorii şi prin intermediul fiului lor în vârstă de 17 ani, suspectul Ş. A. care a efectuat acte de constrângere şi de supraveghere asupra copiilor exploataţi.
Anchetatorii arată că suspectul Ş.A. ţinea permanent legătura telefonic cu părinţii săi şi le explica modul în care decurgea activitatea, dacă minorii au trebuit „stimulaţi” prin aplicarea unor corecţii fizice pentru a fi mai activi şi, de asemenea, îi transporta pe copii la locaţiile unde avea loc exploatarea.
Potrivit DIICOT, copiii erau plasaţi la cerşit de către cei doi în diferite locuri publice de pe raza municipiului Baia Mare, locaţiile fiind schimbate frecvent, atât pentru a profita de posibilitatea de a obţine venituri băneşti prin apelarea la mila cât mai multor cetăţeni, cât şi pentru a se eschiva de la eventuale acţiuni ale poliţiei locale. În zilele de duminică şi în alte zile de sărbători religioase, minorii erau trimişi la cerşit în apropierea bisericilor.
În urma cercetărilor în acest dosar a rezultat că fiecare minor era obligat de inculpaţi să obţină zilnic suma de 50 de lei, iar copiii mai mici, suma de 30 de lei. Toate sumele de bani astfel obţinute din exploatarea minorilor erau utilizate de inculpaţi pentru subzistenţa acestora, inclusiv pentru alcool şi ţigări.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul de Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale (DOS) în vreme ce intervenţia a fost asigurată cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale al I.P.J. Maramureş.