Un val de frig s-a abătut asupra Kazahstanului, cu temperaturi în această ţară din Asia Centrală cu 30 de grade mai scăzute decât decât cele normale pentru această perioadă a anului, au anunţat autorităţile locale citate de EFE.

La Astana, capitala acestei foste republici sovietice, temperaturile diurne au atins -34° Celsius în acest weekend, în condiţiile în care temperatura pentru această perioadă a anului ar trebui să fie de -5° Celsius.

Căderile de zăpadă au provocat anularea zborurilor interne şi celor internaţionale duminică şi luni pe principalele aeroporturi kazahe, potrivit companiei aeriene naţionale Air Astana, scrie sursa citată, preluată de Agerpres.

Şcolile din mai multe regiuni ale ţării vor fi închise în cursul acestei săptămâni din cauza valului de frig.

Astana este considerată a doua capitală a frigului din lume, după Ulan-Bator în Mongolia.

La Almaty, al doilea oraş ca mărime şi capitala economică a Kazahstanului, aflată la 1.000 km sud de Astana, peste 4.000 de persoane au fost mobilizate luni să cureţe trotuarele de zăpadă.

Acest val de frig vine după o primă parte a lunii noiembrie deosebit de caldă, cu temperaturi care au urcat în Uzbekistan, stat vecin cu Kazahstanul, până la 30 de grade Celsius.

Digi 24