Mikel Irastorza, unul din principalii şefi ai organizaţiei separatiste basce ETA încă în libertate, a fost arestat sâmbătă în sudul Franţei, a anunţat la Madrid Ministerul spaniol de Interne, informează AFP.

Potrivit ministerului, Mikel Irastorza este "cel mai înalt responsabil actual al grupării teroriste ETA care scăpa de justiţie".

El a fost arestat într-o "locuinţă din localitatea franceză Ascain, în Pirineii Atlantici", a precizat ministerul într-un comunicat.

Operaţiunea — vizând "structura de conducere a ETA" — a fost condusă de agenţi din cadrul Direcţiei generale de securitate internă (DGSI), în colaborare cu Garda Civilă spaniolă.

Ministerul a evocat posibilitatea mai multor arestări în timpul operaţiunii "în curs de desfăşurare" sâmbătă dimineaţă.

Cuplul care l-a găzduit pe şeful ETA a fost de asemenea plasat în arest preventiv, potrivit unor surse franceze.

ETA, fondată în 1959, este considerată responsabilă pentru moartea a peste 800 de persoane în mai mult de 40 de ani de luptă armată pentru independenţa Ţării Bascilor şi Navarrei.

Organizaţia a renunţat la violenţă în urmă cu cinci ani, dar refuză să predea armele şi să se dizolve, aşa cum cer Madridul şi Parisul.

La 12 octombrie, Franţa şi Spania au anunţat desfiinţarea unei ascunzători de arme a ETA la Carlepont, la 120 km nord de Paris.

Într-un comunicat din 18 octombrie, ETA a acuzat Spania şi Franţa că nu doresc "să caute soluţii rezonabile" pentru pace în Ţara Bascilor.

AGERPRES