Zeci de percheziţii au avut loc în Italia, în cadrul unei investigaţii referitoare la o vastă escrocherie, de 47 de milioane de euro, derulată prin intermediul băncii Monte Paschi di Siena (MPS), informează AFP, citată de Mediafax.

Percheziţiile s-au desfăşurat la cererea procuraturii din Siena, oraşul în care se află sediul central al Monte Paschi, cea mai veche bancă din lume. Investigaţia vizează mişcările de capital prin diverse conturi curente create în numele unor firme înregistrate offshore.

În anchetă sunt implicate 11 persoane, între care foşti angajaţi ai băncii şi brokeri, notează agenţia italiană Ansa.

Potrivit presei italiene, printre persoanele anchetate se află un fost director financiar al băncii, Gianluca Baldassare, şi adjunctul său, Alessandro Toccafondi, un fost director al filialei londoneze a băncii, Matteo Pontone, precum şi Fabrizio Cerasani, membru fondator şi director al companiei Enigma Securities din Londra.
În ultimii ani, Monte Paschi di Siena, care a fost una dintre cele mai bogate şi prestigioase bănci din Europa, s-a aflat în centrul atenţiei din cauza mai multor scandaluri.

Problemele datează încă de la preluarea, în 2007, a băncii Antonveneta de la banca spaniolă Santander, pentru 9,3 miliarde de euro, preţ considerat supraevaluat cu cel puţin 3 miliarde de euro.
Pentru a masca lipsa de profitabilitate, fosta conducere a Monte Paschi di Siena este acuzată că a investit în produse financiare derivate, toxice, care au generat pierderi uriaşe.
Scandalul a izbucnit în 2012, provocând plecarea precipitată a directorului general Giuseppe Mussari şi deschiderea unei anchete judiciare, sub acuzaţia de delapidare.