O nouă „pauză umanitară” la Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria (care a fost vizat de bombardamente devastatoare în ultima vreme) va fi instituită vineri în decurs de zece ore la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat miercuri armata rusă într-un comunicat, citat de AFP.

„A fost luată decizia de a institui la Alep o «pauză umanitară» la 4 noiembrie, de la 09:00 până la 19:00 ora locală” (de la 06:00 la 16:00 GMT), a declarat şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, adăugând că această decizie a fost convenită cu „conducerea siriană”.

„Pentru a evita victime inutile, ministrul apărării Serghei Şoigu, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, comandantul suprem al armatei ruse, a luat decizia instituirii unei pauze umanitare la Alep” în data de 4 noiembrie, a subliniat generalul Gherasimov, citat de agenţiile ruse de presă. El a indicat că toate coridoarele umanitare stabilite anterior vor fi operaţionale.

Potrivit TASS, de peste două săptămâni forţele aeriene rusă şi siriană şi-au suspendat bombardamentele în zona Alepului.

Armata siriană, sprijinită de aviaţia rusă, a lansat în 22 septembrie o vastă ofensivă pentru a recuceri cartierele din estul Alepului, al doilea oraş ca mărime din Siria, divizat între forţele fidele regimului şi rebeli din 2012, scrie Agerpres.

Rusia şi-a întrerupt bombardamentele aeriene asupra Alepului în 18 octombrie, în cadrul unei „pauze umanitare” destinate să permită evacuarea civililor şi a răniţilor, precum şi retragerea combatanţilor. Dar cele opt coridoare umanitare create în aceste scopuri au rămas aproape neutilizate.