Israelul a criticat joi Departamentul de Stat al SUA pentru faptul că a afirmat că este posibil ca forţele sale de securitate să fi folosit 'forţa excesivă' împotriva protestatarilor palestinieni, relatează AFP.

Ministrul de interne israelian Gilad Erdan a acuzat administraţia SUA de 'ipocrizie' şi a calificat criticile drept 'nefondate' şi 'denaturate'.

'Orice persoană raţională ştie foarte bine cum ar acţiona poliţia din SUA dacă militanţi înarmaţi cu cuţite şi topoare ar ucide civili în New York şi Washington', a declarat Erdan pentru postul de radio naţional. 'Ar trebui să existe o limită a ipocriziei Departamentului de Stat american', a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, care a clarificat afirmaţiile secretarului de stat John Kerry, a declarat miercuri reporterilor: 'Cred, fără a le califica astfel pe toate, că am văzut unele informaţii privind activităţi de securitate care ar putea indica potenţiala utilizare a forţei excesive'.

'Nu dorim să vedem acest lucru peste tot. Nu vrem să vedem acest lucru în ţara noastră. Aşa că, da, suntem preocupaţi de această situaţie', a adăugat el.

În ultimele 11 zile nu mai puţin de 22 de palestinieni au comis atacuri cu cuţitul asupra unor israelieni.

Mulţi dintre cei care au comis atacurile şi susţinătorii lor au acuzat Israelul că vrea să schimbe statu quo-ul existent de decenii în principalul loc sfânt al Ierusalimului, care găzduieşte moscheea al-Aqsa şi Cupola Stâncii, dar şi ruinele Templului evreiesc.

Israelul neagă cu vehemenţă acuzaţia că premierul Benjamin Netanyahu a afirmat despre liderii musulmani că au inflamat regiunea răspândind 'minciuni sfruntate'.

Şapte israelieni şi 21 de palestinieni din Cisiordania şi Ierusalim — dintre care care 16 atacatori împuşcaţi după atacuri cu cuţitul — au fost ucişi în aceste violenţe.

Alţi 11 palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza după un atac la frontiera israeliană şi într-o lovitură aeriană care a răspuns la un tir cu rachetă palestinian.

De asemenea, în jur de 1.445 de palestinieni au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc sau muniţie de război în ciocniri cu forţele de securitate israeliene.

MEDIAFAX