Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează azi o vizită în Turcia pentru a participa la un summit consacrat energiei şi pentru a se întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pecetluind reconcilierea lor în pofida dezacordurilor asupra Siriei, comentează AFP.

Vremea schimburilor de acuzaţii virulente între Putin şi Erdogan după doborârea de către aviaţia turcă a unui avion de vânătoare rusesc în noiembrie 2015 pare să fi trecut. Acum este timpul cooperării energetice şi cei doi conducători au ca obiectiv să-şi reafirme angajamentul de a duce la bun sfârşit proiectul gazoductului ruso-turc TurkStream, care urmează să transporte gaze ruseşti spre Europa trecând prin Marea Neagră, precum şi pentru construirea de către Moscova a primei centrale nucleare turceşti.

Întrevederea între cei doi lideri luni, la Istanbul, unde Putin va participa la Congresul mondial al energiei, va fi a treia de când Moscova şi Ankara au decis să-şi normalizeze relaţiile după grava criză provocată de distrugerea unui bombardier rusesc în zona frontierei dintre Turcia şi Siria.

Ca represalii, Rusia a impus o serie de sancţiuni economice împotriva Turciei, între care interdicţia zborurilor charter spre această ţară. Măsura s-a tradus printr-o scădere cu 83% a numărului de turişti ruşi în Turcia într-un an, potrivit cifrelor oficiale turce.

În pofida recentei lor apropieri, Moscova şi Ankara sunt în continuare ferm opuse în dosarul sirian: prima este un aliat-cheie al preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce a doua îi sprijină pe rebelii care vor să-l înlăture de la putere.

Dar cele două părţi par să dorească să evite acest subiect pentru a se concentra asupra domeniilor de potenţială cooperare, în special energia.

Ca un semn al acestui pragmatism, Turcia şi Rusia se ambiţionează să-şi consolideze schimburile economice pentru a le ridica la 100 miliarde de dolari anual.

AGERPRES