Românii ar putea primi încă trei zile libere. Comisia de Muncă a Senatului ia în dezbatere trei proiecte de lege iniţiate de aleşii USL care vizează acordarea altor zile libere pentru angajaţi.

Astfel, o iniţiativă legislativă propusă de senatorul liberal Puiu Haşotti vizează declararea zilei de 10 Mai (Ziua Regalităţii) sărbătoare naţională. Ideea ca ziua de 10 mai să fie o a doua sărbătoare naţională, după ziua de 1 Decembrie, a fost agreată şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Întrebat, cu ceva timp în urmă, dacă ar milita pentru ca data de 10 mai să devină zi naţională, liderul PNL a răspuns: „Nu în locul celei de 1 Decembrie, dar, sub o formă sau alta, alături de cea de 1 Decembrie cred că putem să luăm în serios o asemenea propunere“. O altă propunere legislativă susţine „instituirea celei de-a treia zi de Paşte drept sărbătoare legală în care nu se lucrează“. Pe ordinea de zi se află şi propunerea legislativă privind modificarea art.139 alin.1 din Legea nr.53/2003, codul muncii, prin care se doreşte ca 21 mai, Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, să fie declarată, şi ea, sărbătoare legală.

În 2013, foarte multe dintre zilele libere legale cad în weekend, astfel că, doar 8 zile sunt cu adevărat libere în plus. Codul muncii prevede 12 sărbători legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucrătoare stabilite de legislatia muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti – în 2012, aceste zile au fost in 15 si 16 aprilie; 1 mai – în 2012; prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile au fost in 3 si 4 iunie; Adormirea Maicii Domnului – 15 august; Sfântul Andrei – 30 noiembrie; 1 decembrie – Ziua Naţională a României; prima şi a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie. 

Cei care nu dau liber de 30 noiembrie riscă amenzi dure. Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

 Anul Nou
- 1 ianuarie  »  marţi
- 2 ianuarie  »  miercuri

Ziua Internaţională a Muncii
- 1 mai  »  miercuri

Paştele
- 5 mai  »  duminică
- 6 mai  »  luni

Rusaliile
- 23 iunie  »  duminică
- 24 iunie  »  luni

Adormirea Maicii Domnului
- 15 august  »  joi

Sfântul Andrei
- 30 noiembrie  »  sâmbătă

Ziua Naţională a României
- 1 decembrie  »  duminică

Crăciunul
- 25 decembrie  »  miercuri
- 26 decembrie  »  joi