Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti încep luni audierile în dosarul privind moartea lui Ioan Gyuri Pascu, fiind citaţi să dea declaraţii, în calitate de martor, angajaţi de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi SMURD, potrivit unor surse judiciare.
Anchetatorii au stabilit persoanele pe care să le cheme la audieri după ce, săptămâna trecută, au ridicat mai multe documente de la cele două instituţii care au trimis ambulanţe la Ioan Gyuri Pascu, în dimineaţa zilei de 26 septembrie, în urma apelurilor fostei soţii a actorului, la numărul 112.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că prima persoană citată să dea declaraţii este medicul de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a ajuns la Ioan Gyuri Pascu după primul apel la numărul 112, iar după consultaţie i-a pus diagnosticul de "atac de panică" şi i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam.
În cadrul dosarului în care se fac cercetări pentru moarte suspect, anchetatorii au ridicat, vineri, defibrilatorul din dotarea ambulanţei SMURD care a mers la domiciliul lui Ioan Gyuri Pascu. Procurorii urmează să stabilească dacă defibrilatorul a funcţionat corespunzător, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.
Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit în 26 septembrie, la vârsta de 55 de ani, în locuinţa fostei sale soţii, din Bucureşti.
În aceeaşi zi, Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis un dosar în care se fac cercetări pentru moarte suspectă. În urma necropsiei făcute, la solicitarea familiei, la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", s-a stabilit drept cauză a decesului afecţiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent.
După ce jurnaliştii de la GSP au scris, în 28 septembrie, că Gyuri Pascu a chemat o ambulanţă cu două ore înainte de deces, în noaptea de 25 spre 26 septembrie, iar medicul care a ajuns la locuinţa acestuia i-a pus diagnosticul de "atac de panică" şi i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti au început anchete în acest caz.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că medicul de la Serviciul de Ambulanţă nu i-a făcut o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu şi există suspiciuni că anumite chestiuni au fost privite superficial, precizând că trebuie văzut care era atunci starea pacientului şi de ce a decis medicul aşa. Raed Arafat a precizat că în cazul în care se sesizează că un pacient a făcut atac de panică, nu există o procedură foarte clar stabilită, deciziile privind actul medical fiind luate de medicii sosiţi la intervenţii.
Comisia de disciplină a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a solicitat Comitetului Director reducerea cu 10 la sută, timp de două luni, a salariului medicului de pe prima ambulanţă care a intervenit în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, întrucât a mers la consultaţie doar cu una din cele trei truse medicale obligatorii şi nu a luat acordul scris al pacientului că refuză transportul la spital.
Trei apeluri au fost primite la 112 în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, în 26 septembrie, la orele 03.23, 04.42 şi 04.53, primele două pentru urgenţă medicală şi al treilea pentru agravarea stării pacientului, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Persoana care a efectuat primul apel, la ora 03.23, a anunţat o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost transferat Dispeceratului de Urgenţă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.
“Apelanta a revenit precizând că, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanţă, nu ştie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către acelaşi Dispecerat. La ultimul apel s-a anunţat ca starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competenţă a ISU - SMURD către care a fost direcţionat”, a precizat purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, într-un răspuns transmis agenţiei News.ro.
După informaţiile transmise de STS, conducerea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a anunţat că a dispus o nouă analiză privind modul în care Ambulanţa tip C2 (cu medic) a ajuns la caz în urma echipajului SMURD, deşi a fost alertată mai devreme decât ambulanţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Echipajul va trebui să explice de ce deplasarea a fost peste timpul mediu de răspuns la urgenţele de cod roşu, prevăzut în lege, şi de ce există diferenţe între timpul de ajungere notat în fişa de intervenţie şi timpul real de ajungere la caz.
„În noaptea de 26 septembrie, la dispeceratul SABIF au fost primite doar două apeluri de la Dispeceratul 112. Primul apel a fost primit de la 112 la ora 3.25. Legătura a fost dată de Dispeceratul 112 numai către SABIF deoarece în această situaţie, conform indexului de la 112, cazul a fost încadrat drept consultaţie la domiciliu, cod verde. Nu era necesară punerea în conferinţă a cazului cu Dispeceratul ISU-SMURD. Al doilea apel a fost primit de la 112 la ora 4.43. Legătura a fost dată din nou de Dispeceratul 112 numai către SABIF deoarece, probabil, solicitantul a precizat de la începutul apelului că la această adresă a mai fost o ambulanţă de la SABIF mai devreme şi că acum pacientul se simte mai rău. Operatoarea de la 112 a dat direct apelul la SABIF fără a-l pune în conferinţă cu Dispeceratul ISU-SMURD”, a precizat conducerea Serviciului de Ambulanţă.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a precizat că anterior a comunicat alţi timpi de intervenţie întrucât s-a făcut referire la timpii de intervenţie comunicaţi Dispeceratului SABIF de echipajul medical de pe Ambulanţa de tip C2, ce fuseseră notaţi manual de medic în fişa de intervenţie.
Potrivit datelor comunicate iniţial de SABIF, la ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind atac de panică, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulanţier. La al doilea apel pentru Gyuri Pascu, anunţat initial de SABIF ca fiind la ora 04:46, motivul solicitării a fost “cianoză, comă”. După al doilea apel, primul care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim ajutor de la SMURD, care a şi început manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF.