Poliţiştii bucureşteni efectuează joi 33 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, la mai multe persoane şi societăţi comerciale bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor, prin care ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 10 milioane de lei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 - 2014, reprezentanţii unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti au dispus înregistrarea în evidenţă a unor facturi fictive, emise de societăţi tip "fantomă", care atestă, în mod nereal, achiziţia unor bunuri sau servicii de la societăţile emitente ale documentelor justificative, în baza cărora firma a beneficiat de avantaje fiscale ilicite, constând în deducerea frauduloasă a TVA-ului şi diminuarea nelegală a bazei impozabile aferentă impozitului pe profit.

"Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de aproximativ 10.000.000 lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 20.000.000 lei", informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) remis joi.

Persoanele vizate vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

"În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 19 persoane, fiind puse în aplicare mai multe mandate de aducere", se arată în comunicat.

Acţiunea se desfăşoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Bucureşti.