Guvernul grec a acuzat Turcia că pune în pericol relaţiile bilaterale, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a pus la îndoială raţiunea tratatului prin care s-a stabilit frontiera dintre cele două ţări, relatează agenţia Reuters.
Într-un discurs susţinut la Ankara, preşedintele Erdogan a spus că tratatul de pace semnat la Lausanne în anul 1923, prin care a fost trasată actuala frontieră greco-turcă, a fost în esenţă o înfrângere a Turciei, întrucât aceasta ar fi făcut cadou Greciei insule din Marea Egee.
'Am renunţat în favoarea Greciei la insule pe care le-am fi putut păstra cu un strigăt la Lausanne. Este aceasta o victorie? Au încercat să ne păcălească făcându-ne să credem că Lausanne a fost o victorie', a spus Erdogan. 'Cei care au stat la acea masă au greşit cu acel tratat. Acum, suferim consecinţele', a completat el.
În replică, premierul grec, Alexis Tsipras, a apreciat în timpul unei reuniuni guvernamentale că 'punerea în discuţie a Tratatului de la Lausanne, care stabileşte cadrul relaţiilor greco-turce şi statu quo-ul privind Marea Egee şi insulele ei, este periculoasă pentru relaţiile dintre cele două ţări precum şi pentru întreaga regiune'.
Relaţiile greco-turce au fost de-a lungul vremii tensionate de disputele legate de frontiera lor maritimă comună şi de situaţia Ciprului, ţară împărţită etnic între ciprioţii greci şi turci, cu partea de nord ocupată din anul 1974 de armata turcă.
Grecia şi Turcia au ajuns în pragul războiului în anul 1996, când cauza neînţelegerilor a fost o insulă nelocuită din Marea Egee.
Totuşi, tensiunile au mai scăzut de-a lungul anilor, mai ales după ce atât Grecia, cât şi Turcia s-au ajutat reciproc în urma a două cutremure care le-au afectat separat pe fiecare dintre ele în anul 1999.
AGERPRES