Regatul Unit, chiar în afara Uniunii Europene, se va opune "oricărei idei a unei armate europene", pentru că NATO trebuie să rămână piatra de temelie a apărării Europei, a declarat marţi ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, în cadrul unei reuniuni cu omologi ai săi din UE la Bratislava, potrivit AFP.

"Suntem pe cale să părăsim Uniunea Europeană, dar rămânem angajaţi în favoarea securităţii Europei şi desfăşurării de mai multe trupe în Estonia sau Polonia", a declarat Fallon, la sosirea sa la Bratislava pentru o reuniune ministerială a Celor 28 privind consolidarea cooperării europene în materie de apărare.

"Suntem de acord asupra faptului că Europa trebuie să facă mai mult pentru a răspunde provocărilor terorismului şi imigraţiei, dar noi vom continua să ne opunem oricărei idei a unei armate europene sau a unui cartier general pentru o armată europeană, care ar submina pur şi simplu (autoritatea) NATO", a subliniat el. "NATO trebuie să rămână piatra de temelie a apărării noastre şi a apărării Europei", a reiterat Michael Fallon.

Miniştrii apărării urmează să dezbată marţi — iar apoi din nou la mijlocul lunii noiembrie — posibilele progrese în apărarea continentului de către Cei 28, obiectivul fiind să obţină validarea concluziilor de către şefii de stat şi de guvern în cursul unui summit în decembrie. 
Întrebat dacă Brexit-ul nu ar trebui să priveze Londra de un drept de veto asupra acestei cooperări întărite, ministrul britanic al apărării a răspuns: "Nu există majoritate aici în favoarea unei armate europene, ci un număr de alte ţări care se gândesc ca şi noi că aceasta ar încălca suveranitatea statelor-naţiuni".

În faţa terorismului şi afluxului de imigranţi, "Europa trebuie să facă mai mult", a insistat el, dar "dublarea sau subminarea NATO este un mod greşit de a o face".

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a contestat ulterior că obiectivul UE este de a ajunge la o "armată europeană", subliniind că aceasta nu este prevăzut de tratate.

Este vorba, a insistat ea, de a "utiliza instrumentele deja aflate în posesia noastră pentru o apărare europeană mai eficientă, în deplină complementaritate cu NATO".

"Nu este nimic ideologic aici, vorbim despre lucruri foarte concrete pe care le putem face", a adăugat Mogherini.

AGERPRES