Un avion de spionaj american de tip U-2 s-a prăbuşit marţi în California în cursul unei misiuni de antrenament, unul dintre piloţi pierzându-şi viaţa în accident, a indicat US Air Force, potrivit AFP.

Forţele aeriene americane indicaseră iniţial că ambii piloţi reuşiseră să se catapulteze şi erau teferi şi sănătoşi. Ulterior, US Air Force a rectificat informaţia, precizând că unul dintre ei şi-a pierdut viaţa.

Avionul U-2, numit de asemenea "Dragon Lady" şi conceput pentru a putea zbura la altitudini de până la 21.000 de metri pentru a spiona teritoriile inamice, este reputat ca fiind unul dintre avioanele cel mai dificil de pilotat din lume.

Veteran al US Air Force, acest tip de aparat a devenit celebru când unul dintre ele a fost doborât deasupra Uniunii Sovietice în 1960, în timp ce se afla în misiune.

Retragerea din dotarea forţelor armate a fost anunţată de mai multe ori. În prezent, ea este prevăzută pentru 2019, avionul U-2 urmând a fi înlocuit printr-o dronă de recunoaştere Global Hawk, capabilă să urce aproape la aceeaşi altitudine (18.000 de metri) şi să rămână în zbor peste 30.000 de ore.

US Air Force dispunea de 33 de aparate U-2 înaintea accidentului, dintre care cinci avioane — de acelaşi tip cu cel care s-a prăbuşit marţi — au câte două locuri, fiind utilizate pentru antrenament. Aviaţia militară americană nu a făcut încă precizări despre cauzele accidentului.

VIDEO demonstrativ cu zbor de antrenament la peste 21.000 de metri altitudine