Unul dintre bărbaţii ţinuţi ca sclavi de către romii din comuna argeşeană Berevoeşti şi scos din lanţuri în urma descinderii procurorilor DIICOT a fost găsit spânzurat de către fratele său. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, avea calitatea de parte vătămată în dosarul instrumentat de DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, un bărbat din satul argeşean Gămăceşti, comuna Berevoeşti, victimă a romilor care ţineau sclavi legaţi în lanţuri, a fost găsit spânzurat, în cursul serii de luni.

Conform surselor citate, bărbatul avea 54 de ani şi s-a spânzurat de un copac în apropierea localităţii natale, fiind găsit de către fratele său.

Potrivit localnicilor, imediat după ce a fost scos din lanţuri şi a fost trimis acasă, bărbatul a plecat din localitate şi a muncit la o stână, iar recent se întorsese în comună.

Anchetatorii urmează să stabilească condiţiile decesului, dar şi dacă există vreo legătură între decizia bărbatului de a se sinucide şi dosarul în care acesta avea calitatea de parte vătămată.

La sfârşitul lunii iulie, adulţii victime ale romilor de la Berevoeşti, care au fost scoşi din sclavie în urma unor descinderi ale DIICOT, au fost duşi la locuinţele lor sau ale rudelor, după ce au fost ţinuţi iniţial într-un loc secret. Doar doi dintre ei sunt din Argeş, cei mai mulţi provenind din judeţul Olt.

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, declara că cele 12 victime ale traficului de persoane au fost plasate fie la domiciliile lor, fie la părinţi sau alte rude.

Conform acestuia, cei mai mulţi dintre cei exploataţi, respectiv patru persoane, sunt din judeţul Olt. Câte două dintre victime sunt din Vâlcea, Teleorman şi Argeş, iar câte unul dintre cei exploataţi, din Dâmboviţa şi Constanţa.

Iniţial, cei 12 adulţi au fost ţinuţi într-un loc secret, iar reprezentanţii unei fundaţii le-au asigurat hrană, îmbrăcăminte, medicamente şi asistenţă medicală.

Copiii victime ale romilor din Berevoeşti - doi fraţi cu vârste de 11 şi 13 ani - se află în continuare în plasament de urgenţă într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, mai preciza prefectul Cristian Soare.

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut, pe 14 iulie, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de trafic de persoane şi trafic de minori.

În 7 septembrie, Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a romilor din Berevoieşti, cauzaţi că au ţinut sclavi mai mulţi oameni pe care îi obligau să presteze diverse munci. Romii exploatatori au contestat decizia, însă în 15 septembrie Curtea de Apel Piteşti a decis, definitiv, ca mandatele de arestare preventivă să fie prelungite până la 11 octombrie inclusiv.