Procurorii DIICOT Galaţi împreună cu anchetatori şi poliţişti din Olanda au făcut şase percheziţii în România şi în Olanda pentru destructurarea unei reţele specializate în exploatarea tinerelor prin prostituţie. Fetele erau racolate din zona Galaţi şi apoi erau duse Olanda unde erau păcălite sau ameninţate să întreţină relaţii sexuale cu diferite persoane.

Cele şase percheziţii au fost desfăşurate marţi, atât în România, cât şi în Olanda.

Potrivit unui comunicat publicat miercuri de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurori DIICOT Galaţi împreună cu ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au făcut trei percheziţii pe raza judeţelor Vrancea şi Bacău, în timp ce anchetatori şi poliţişti din Olanda au fpcut alte trei percheziţii în localităţile Breda si Veldhoven.

Acţiunea a vizat destructurarea unei reţele ”de criminalitate organizată specializată în exploatarea tinerelor prin determinarea acestora la practicarea prostituţiei”, spun procurorii.

În urma verificărilor, în trei imobile din Olanda au fost găsite mai multe tinere cazate special acolo ca să practice prostituţia, precum şi ”importante sume de bani”.

”În urma investigatiilor efectuate s-a stabilit că pe teritoriul Olandei a acţionat un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români, care a avut ca scop obţinerea unor importante foloase materiale urmare a determinării unui număr important de tinere la practicarea prostituţiei”, conform comunicatului DIICOT.

Procurorii susţinn că tinerele erau racolate ”prin metoda Lover Boy”, din diferite localităţi din zona Galaţi. Ulterior, acestea erau duse în Olanda şi cazate în imobile închiriate de către membrii reţelei.

Odată ajunse în Olanda, tinerele erau fie păcălite, fie ameninţate să practice prostituţia în mod ilegal. 

”În acest scop, tinerele erau fotografíate în ipostaze provocatoare, iar ulterior fotografiile împreună cu datele de contact ale acestora erau  postate pe site-uri specializate”, mai arată DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că tinerele întreţineau relaţii sexuale în imobile închiriate de către membrii grupului în diferite localităţi din Olanda ”sub directa subraveghere a acestora, ori a unora dintre tinerele cu care membrii grupului iniţiaseră relaţii afective”.

După percheziţii, la sediul DIICOT Galaţi şi la cel al Ministerului Public din Oost Brabant au fost conduse mai multe persoane ”cărora le-au fost atribuite calităţile procesuale corespunzătoare”.

Anchetatorii precizează că acţiunile comune desfăşurate de către procurorii români şi cei din Olanda vor continua ”în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt şi a luării măsurilor preventive”.

 ”În cauză au fost identificate imobile si ridicate sume de bani asupra cărora au fost aplicate măsuri asiguratorii”, menţionează procurorii.