O tânără de 19 ani, devenită simbol al femeilor kurde care luptă împotriva Statului Islamic, a fost ucisă în timp ce încerca să oprească un atac lansat de trei kamikaze în maşini-capcană, relatează Huffington Post, precizând că tânăra, supranumită Angelina Jolie kurdă este acum considerată martir.

Asia Ramazan Antar a fost ucisă în apropiere de Minbic, un oraş de la graniţa dintre Siria şi Turcia, eliberat recent de sub controlul ISIS.

Administratorii paginii de Facebook We Want Freedom for Kurdistan a anunţat moartea tineri pe 31 august. Comentatorii au descris-o pe Antar ca o eroină şi un martir.

“Dumnezeu să îi binecuvânteze amintirea. Fie ca amintirea ei să rămână o sursă de eroism pentru poporul kurd timp de generaţii”, a scris J Gadi Peller Merino.

“Odihneşte-te în pace Asia. Lupta ta împotriva ISIS este un simbol pentru toate femeile din lume”, a afirmat şi Jan Robinson.

Antar era una dintre cele mai cunoscute femei kurde implicate în război. Ea făcea parte din brigada de femei YPJ care a apăra satul al-Yashli când a fost atacat de ISIS, potrivit purtătorului de cuvânt al YPG, comandantul Shirin Abdullah.

YPJ este brigada de femei a miliţiei kurde YPG.

Potrivit presei locale, tânăra s-a născut la Qamishli, un oraş din nord-estul Siriei şi a fost recrutată de organizaţia militară kurdă în 2014.

Ea a fost supranumită Angelina Jolie kurdă pentru că semăna cu starul de la Hollywood.