Zece persoane, bănuite că falsificau, pe teritoriul Republicii Moldova, documente de identitate în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care se achita un avans de 1.000 de euro, diferenţa fiind dată la predarea actelor, au fost arestate de Tribunalul Bucureşti.

Judecătorii au dispus ca Nicu Rus, Sicu-Gelu Gliga, Emil Breban, Adrian-Mircea Pop, Radu Bela, Zsolt Robert Gyongy, Ioan Sergiu Bilţ, Cristian-Ionuţ Bot, Alexandru Robert Şanta şi Serghei Leontii să petreacă următoarele 30 de zile în arest. Decizia poate fi contestată de cele zece persoane.

Potrivit procurorilor, Nicu Rus este liderul grupării, la care au aderat si ceilalţi inculpaţi. Grupul organizat acţiona de mai mult timp, desfăşurând activităţi infracţionale conectate interjudeţean şi transfrontalier, coordonate pentru a falsifica documente de identitate, respectiv cărţi de identitate, permise de conducere şi paşapoarte, la solicitarea persoanelor interesate, contra unor sume de bani.

"Infracţiunile de falsificare a documentelor erau săvârşite pe teritoriul Republicii Moldova, aceste înscrisuri fiind obţinute de către persoane interesate contra cost. Metoda contrafacerii consta în utilizarea elementelor reale de identificare (data naşterii, cod numeric personal) aparţinând unor titulari de documente valide de identitate, activităţi urmate de întocmirea documentelor falsificate, prin substituirea fotografiilor titularilor cu cele ale persoanelor interesate să le obţină", conform Parchetului de pe lângă instanţa supremă.

Sumele percepute pentru această operaţiune se ridicau la 3.000 de euro, din care se achita un avans în cuantum de 1.000 de euro, diferenţa fiind dată la momentul predării setului complet de documente, cum ar fi cărţi de identitate, permise auto sau paşapoarte.

Membrii grupării identificau, în primă fază, persoane interesate să obţină documente falsificate şi preluau de la acestea a fotografiilor în format electronic şi unele date antropologice necesare contrafacerii documentelor (vârsta, înălţimea, culoarea ochilor), direct sau prin prin Internet, respectiv prin intermediul unor adrese de e-mail.

Ulterior, avea loc procurarea de documente valide necesare contrafacerii (pierdute, sustrase anterior sau anulate), precum şi a unor cerneluri speciale sau alte materiale necesare contrafacerii, respectiv "firicele şi păduchei"- elemente de siguranţă - utilizate de către instituţii de stat pentru imprimarea documentelor de identitate - în vederea vânzării sau transmiterii lor spre Republica Moldova, cumpărării sau preluării acestora şi introducerii lor în circuitul infracţional de falsificare, de către membrii care acţionează pe teritoriul statui.

Mai apoi urma transportarea documentelor valide colectate din România spre Republica Moldova, prin intermediul unor conducători auto angajaţi ai unor firme care derulează frecvent activităţi de transport persoane pe itinerariul Cluj Napoca – Chişinău.

Procurorii susţin că pasul imediat următor al grupării era transferarea electronică a fotografiilor solicitanţilor şi a celorlalte date necesare contrafacerii, prin Internet, din România ori din alte state, în Republica Moldova.