Mii de pompieri au rămas mobilizaţi în Portugalia şi Spania luptând miercuri seara împotriva marilor incendii de pădure care ameninţă localnicii şi turişti, în ciuda unei uşoare scăderi a temperaturilor care nu este însă suficientă pentru a opri înaintarea flăcărilor, informează agenţia France Presse (AFP).

În Portugalia, peste 3.200 de pompieri asistaţi de bombardiere cu apă au încercat să facă faţă unui număr de aproape 80 de incendii care au mistuit mii de hectare de pădure şi tufişuri, în timp ce ţara a fost traversată de valuri de căldură ce au constituit un record pentru luna septembrie.

Un incendiu deosebit de devastator a lovit Parcul Naţional Geres Peneda, din partea de nord a ţării, unde două localităţi înconjurate de flăcări, Paradela şi Varzea, au fost evacuate temporar în timpul nopţii, în timp ce unii locuitori au ajutat pompierii la stingerea incendiilor.

"Am fost înconjuraţi de flăcări, jandarmii ne-au cerut soţului meu şi mie să ieşim din casă, dar am refuzat", a declarat pentru televiziunea Eva, o locuitoare în vârstă de 71 de ani din Paradela, care a încercat să stăvilească focul cu furtunul de grădină.

"Păşunile au ars, animalele nu mai au de mâncare. Este o calamitate pentru parcul natural, singurul din Portugalia, şi pentru turism", s-a plâns Helder Barros, viceprimar al localităţii vecine Arcos de Valdevez.

Un incendiu forestier a provocat debandadă la Proenca-a-Nova, situată tot în partea de nord a ţării: "Am avut o după-amiază dantescă. Două cătune au trebuit să fie evacuate", a explicat primarul Joao Lobo.

O izbucnire majoră a incendiului a făcut ravagii, luni, la Boticas, unde copiii şi persoanele în vârstă au fost evacuate marţi seară dintr-o localitate rurală.

Potrivit primarului Fernando Queiroga, care a deplâns lipsa resurselor disponibile, circa 2000 de hectare de pădure au fost mistuite de foc.

Relativ ferită de incendii în 2014 şi 2015, Portugalia a fost lovită puternic în acest an de un val de incendii care au mistuit deja peste 107.000 de hectare de pe teritoriul său continental.

Pe insula turistică Madeira, unde incendiile au ucis trei persoane în luna august, 5.400 de hectare au fost arse.

În ţara vecină, Spania, 39.000 de hectare de pădure au fost devastate între ianuarie şi sfârşitul lunii august şi, la fel ca în Portugalia, autorităţile îi caută pe incendiatori.

"Cele mai multe dintre cele mai importante incendii au fost provocate de oameni în acest an", a declarat miercuri ministrul spaniol al Agriculturii, Isabel García Tejerina.

Cu toate acestea, ea a relativizat situaţia, menţionând că media de după anul 2006 pentru perioada ianuarie-august, de 78.000 de hectare, nu a fost atinsă.

Alesul local din comunitatea autonomă din Galicia (nord-vestul Spaniei), Vrzquez Mejuto Angeles, nu a ezitat marţi să-i califice drept "criminali" pe cei care au declanşat în mod intenţionat incendiile în plină caniculă şi într-o perioadă cu vânt puternic.

Incendiile forestiere au ars în septembrie aproape 4.000 de hectare în Galicia, potrivit autorităţilor. Cele mai importante două incendii s-au declanşat marţi. În localitatea Oimbra, la graniţa cu Portugalia, flăcările au cuprins 1.500 de hectare marţi după-amiază.

În timpul nopţii, locuitorii evacuaţi din patru sate învecinate au fost deplasaţi la Oimbra: "Oamenii s-au speriat, plângeau, se ţineau în braţe", a relatat telefonic Soco Colmenero, un angajat al unui supermarket din zonă.

În estul Spaniei, pompierii din regiunea Valencia, au reuşit să stabilizeze focul care a dus duminică la evacuarea a 1.400 de persoane din Benitachell, staţiune balneară din zona Costa Blanca, mai informează AFP.