Până la o sută de mii de oameni au ieşit în stradă duminică, în Brazilia, pentru a-şi exprima susţinerea pentru liderul demis Dilma Rousseff şi pentru a protesta faţă de noul guvern al lui Michel Temer, care a preluat puterea şi a minimalizat importanţa manifestaţiilor, relatează AFP.

Potrivit organizatorilor, care denunţă ascensiunea lui Temer drept o “lovitură de stat”, au umplut bulevardul Paulista, iar mulţi au fluturat pancarte pe care scria “Temer afară!” şi “Alegeri directe acum!”.

Protestul a început paşnic, dar s-a încheiat cu ciocniri între manifestanţi şi Poliţie, care a tras cu gaze lacrimogene.

Temer, care, după ce a fost învestit în funcţie, a plecat la summitul G20 din China, a declarat că la manifestaţii au participat “grupuri mici şi prădători”. “Sunt grupuri mici (…). Nu am un număr, dar sunt 40, 50, 100 de oameni. Nimic mai mult de atât. Dintr-un total de 204 milioane de brazilieni. Nu cred că înseamnă mult”, a spus şeful statului.

Opoziţia a respins cifrele înainte de preşedinte. “Preşedintele pucist al Braziliei a spus că la manifestaţia noastră iau parte 40 de oameni. Aici sunt cei 40 de oameni – suntem aproape aproape 100.000 pe bulevardul Paulista”, a spus unul dintre organizatorii manifestaţiei, Guilherme Boulos.

Manifestaţia a avut loc în cursul serii, pentru a interfera cu trecerea torţei paralimpice. Jocurile paralimpice vor începe miercuri la Rio de Janeiro.

Senatorul a votat miercuri pentru demiterea lui Rousseff, acuzată de manipulare a conturilor guvernamentale, pentru campania electorală.