Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dat asigurări vineri că luptătorii kurzi sirieni nu s-au retras la est de Eufrat în nordul Siriei, relatează AFP.

''Se spune că ei s-au îndreptat spre est, dar este fals. N-au traversat fluviul'', a declarat Erdogan într-un discurs pe aeroportul Eseboga din Ankara, referindu-se la YPG (Unităţile de apărare ale poporului kurd), pe care Turcia le califică drept ''teroriste'', având legături cu separatiştii kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) din sud-estul Turciei.

Erdogan a respins astfel declaraţiile SUA potrivit cărora YPG au trecut fluviul Eufrat spre est. Un responsabil american din domeniul apărării afirma luni că ''toate'' unităţile YPG s-au retras la est de Eufrat, în conformitate cu ceea ce cere guvernul turc.

Turcia, în conflict cu PKK pe propriul teritoriu, vrea de fapt să-i împiedice pe kurzii sirieni să formeze o centură continuă de-a lungul frontierei sale cu Siria.

Ankara a avertizat că va continua să-i bombardeze pe combatanţii kurzi sirieni în nordul Siriei atât timp cât ei nu trec la est de fluviu. Turcia a lansat în urmă cu peste o săptămână o operaţiune, denumită ''Scutul Eufratului'', ce-i vizează mai ales pe combatanţii kurzi.