Un mic tsunami de numai 30 de centimetri a lovit vineri coasta de est a Noii Zeelande ca urmare a puternicului cutremur cu magnitudinea de 7,1 ce a avut loc vineri pe mare. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, au anunţat autorităţile locale.

Autorităţile au emis la scurt timp după cutremur o alertă de valuri mari, însoţită de evacuări ale populaţiei din zonele costiere ale insulei de nord a arhipelagului şi din partea septentrională a insulei de sud.

„Cel mai mare val (30 centimetri înălţime, n.n.) s-a produs deja, următoarele ar urma să nu depăşească 20 de centimetri”, a declarat Apărarea Civilă, potrivit Agerpres.

Anumite zone costiere „se pot aştepta la curenţi neobişnuit de puternici şi la un flux de apă imprevizibil în apropierea ţărmului. Acest lucru înseamnă o ameninţare la activităţile de pe plaje, din porturi, estuare şi de pe bărcile mici”, a adăugat sursa citată.

O serie de replici, unele cu o magnitudine de aproape 6 grade, au zguduit aceste regiuni timp de câteva ore după cutremurul iniţial

Seismul cel mai puternic a avut loc la ora locală 04:37 (16:37 GMT, joi), la puţin peste 30 de kilometri adâncime, la o distanţă de 167 kilometri de Gisborne, un oraş de 45.000 de locuitori din nord-estul insulei de nord, potrivit agenţiei americane United States Geological Survey (USGS), dar a fost resimţit în cele mai multe părţi ale ţării.

Noua Zeelandă este situată la limita plăcilor tectonice dintre Australia şi zona Oceanului Pacific, făcând parte din aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, unde sunt înregistrate anual până la 15.000 de cutremure.

În februarie 2011, 185 de persoane au murit într-un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade la Christchurch, oraş situat pe insula de sud a Noii Zeelande.

Apărarea Civilă din această ţară organizează în mod regulat exerciţii de evacuare în caz de tsunami pentru populaţia din zonele costiere, mai menţionează agenţia France Presse.

Digi 24