Zeci de percheziţii sunt efectuate, miercuri dimineaţă, în municipiul Bucureşti şi în alte şapte judeţe într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul depăşeşte suma de 17 milioane de euro.

Potrivit unor comunicate de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova şi ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, percheziţiile vizează domicilii şi societăţi comerciale din judeţele Prahova, Giurgiu, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Ialomiţa, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.

"În fapt, urmare a sesizărilor Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, s-a stabilit că în perioada 2012 — 2015 suspecţii, prin intermediul a 74 societăţi comerciale, au creat un circuit comercial fictiv având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obţinerii de beneficii financiare substanţiale", arată sursele citate.

Astfel, în baza facturilor emise de societăţile "fantomă" administrate de suspecţi, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 5 300 000 euro, constând în impozit pe profit neconstituit şi taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 12 300 000 euro.

În vederea recuperării prejudiciului s-au dispus măsuri asiguratorii până la concurenţa prejudiciului creat.

În urma percheziţiilor vor fi puse în executare 21 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri.

Cercetările au fost efectuate cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar percheziţiile sunt puse în executare cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile "Matei Basarab" din Ploieşti şi al poliţiştilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Ploieşti.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

AGERPRES