Avioane de luptă ruseşti au decolat marţi de la baza aeriană din Hamadan, din vestul Iranului, pentru a lansa atacuri aeriene în Siria vizându-i pe militanţii din regiunea Alep. Este pentru prima dată când aviaţia rusă foloseşte o bază iraniană pentru a lansa raiduri în Siria, informează Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că bombardiere ruseşti Tu-22M 3 supersonice şi Su-34 au bombardat poziţii jihadiste la Deir ez-Zor şi Idlib, în Siria, decolând de la baza Hamadan din Iran. În urma raidurilor, au fost distruse cinci mari depozite cu arme, trei sedii ale unor comandamente jihadiste şi o tabără a acestora, pe care teroriştii o utilizau pentru a pregăti bătălia pentru Alep.

Amplasarea unor avioane de luptă şi bombardiere ruseşti la baza din Iran oferă aviaţiei ruse o serie de avantaje. Potrivit presei arabe, acordul încheiat de Moscova cu Teheranul cu privire la utilizarea acestei baze va permite reducerea timpului de zbor cu 60%. Distanţa dintre baza Hamadan şi zona centrală a Siriei este de circa 900 de kilometri.

Până acum, pentru loviturile aeriene în Siria, bombardierele ruseşti Tu-22M3 decolau de pe aeroportul militar Mozdok (Osetia de Nord, Caucazul rus), întrucât baza aeriană rusă Hmeimim din Latakia nu este potrivită pentru acest tip de avioane de luptă, unele dintre cele mai mari din lume.

Diplomaţi ruşi şi iranieni au abordat luni un plan suplimentar de acţiune pentru rezolvarea crizei siriene. Anterior, presa rusă a relatat că Moscova a cerut permisiunea Irakului şi Iranului pentru utilizarea spaţiului aerian în scopul lansării unor rachete de croazieră asupra unor poziţii jihadiste în Siria.

La rândul său, şeful Consiliului Naţional de Securitate din Iran a confirmat marţi că Teheranul pune facilităţi la dispoziţia Moscovei. „Cooperarea iraniano-rusă în lupta împotriva terorismului în Siria este una strategică şi ne punem la dispoziţie potenţialul şi facilităţile în acest domeniu”, a declarat Ali Shamkhani, citat de agenţia IRNA