Încă un cărăuş român de droguri a fost prins în Asia. Acum, riscă închisoarea pe viaţă. Adrian Călin Varadi avea 5 kilograme de droguri când a fost controlat de poliţiştii din Cambodgia. Este cel de-al doilea român arestat în Cambodgia pentru trafic de droguri.
Românul Adrian Călin Varadi a ajuns în capitala Cambodgiei cu un avion din Brazilia. A fost reţinut chiar pe aeroport. Până să ajungă la Phnom Penh, făcuse escale la Doha în Quatar şi la Ho Si Min, în Vietman.
Poliţiştii antidrog au găsit la Varadi mai multe pachete cu cocaină mascate în ambalaje de produse alimentare. Poliţia cambodgiană suspectează că românul voia să ducă drogurile de fapt în altă ţară, iar Phnom Penh era doar o escală. El a fost însă arestat în Cambodgia, unde traficul de droguri se pedepseşte cu închisoare pe viaţă.
În 2013, un alt român, Rareş Cadri, de 38 de ani, a ajuns în aceeaşi situţie. Pe acealaşi aerport, poliţiştii au descoperit asupra lui 3,5 kilograme de cocaină. Şi Cadri plecase tot din Brazilia. Era cărăuş, într-o reţea internaţională.
Numiţi "geamantane" de către traficanţii din grupările internaţionale, cărăuşii români acceptă aceste slujbe ilegale din mai multe motive, cel mai des întâlnit fiind legat de lipsurile financiare. Românii acceptă să transporte droguri pe rute foarte lungi în schimbul unor sume mici în raport cu riscurile.
Cel mai cunoscut caz este al lui Ionuţ Gologan, prins în Malaezia cu metanfetamine. În 2013 a fost găsit vinovat şi condamnat la moarte. Românul, spun surse judiciare, a fost recrutat în 2011 de membrii unei reţele cu cartierul general în Constanţa. Poliţiştii antidrog români bănuiesc că, la un moment dat, Ionut Gologan şi-a deranjat şefii.
Recrutorii români erau parte a unei reţele internaţionale ce se organizase într-un sistem celular. Membrii diferitelor celule nu se cunoaşteau între ei, astfel încât orice acţiune a poliţiei ducea la anihilarea unei părţi şi nu a întregii reţelei.
Un caz mai puţin cunoscut este al unui cărăuş român care a preferat să se autodenunţe pentru a putea scăpa de traficanţii nigerieni din Olanda, de la care furase un kilogram de cocaină. Poliţiştii români l-au găsit sechestrat într-o casă din Amsterdam.
În 32 de ţări, mai ales în Asia, traficanţii de stupefiante sunt condamaţi la moarte. Numeroşi cărăuşi români au ajuns în închisori din Europa, Asia sau America de Nord. În jur de 1500 de traficanţi din ţara noastră sunt acum anchetaţi ori condamnaţi în străinătate