Părintele revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, a apărut sâmbătă în public, alături de fratele său Raul şi de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea locală, relatează AFP.

Fidel Castro, care nu a mai apărut în public din aprilie, era aşezat alături de fratele său şi de preşedintele Nicolas Maduro la o gală organizată de o companie de teatru pentru copii în sala de spectacole Karl Marx de la Havana.

Într-un articol publicat vineri seară de presa de stat, Fidel Castro a criticat SUA, amintind tentativele repetate de a-l asasina în perioada în care Cuba era apropiată de fostul său inamic din Războiul rece, URSS.

Printre altele, el i-a reproşat lui Barack Obama că "i-a lipsit măreţia" în cursul vizitei sale istorice din luna mai de la Hiroshima.

"Discursul preşedintelui american în Japonia nu a conţinut scuze pentru masacrarea a sute de mii de persoane la Hiroshima, chiar dacă SUA cunoşteau efectele bombei", a apreciat Fidel Castro, a cărui aniversare nu este de obicei marcată printr-o ceremonie oficială.

Fidel Castro s-a retras din viaţa publică din 2006 din motive de sănătate şi a cedat puterea fratelui său Raul.