Răsturnare de situaţie în cazul reportajului Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România. Intermediarul întregii afaceri spune că jurnalistul britanic ştia că cei pe care îi intervievează nu sunt infractori şi chiar i-ar fi plătit să apară în înregistrare. De altfel şi replicile din material ar fi concepute chiar de Stuart Ramsey. Intermediarul a fost ridicat de procurorii DIICOT, iar casele bărbaţilor care apar în reportaj sunt percheziţionate acum de procurori.
După apariţia materialului procurorii DIICOT au început verificări şi au decis să deschidă o anchetă pentru fapte de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Au reuşit între timp să îi identifice pe cetăţenii români care apar în materialul dat publicităţii de jurnaliştii de la Sky News la finalul săptămânii trecute.
Sunt şapte percheziţii în desfăşurare în Bistriţa-Năsăud şi Târgu Mureş pentru ridicarea armelor, dar şi pentru ridicarea celor patru persoane care apar în material. În cursul nopţii trecute, o a cincea persoană despre care sunt informaţii că ar fi cetăţeanul român care a intermediat relaţia dintre presupuşii contrabandişti de arme şi jurnaliştii de la Sky News a fost deja ridicată şi adusă deja la audieri la sediul DIICOT din Capitală.
Din informaţii strânse de procurori până în momentul de faţă se pare că armele prezentate sunt arme de vânătoare şi erau deţinute legal. Vor fi făcute audieri pentru a se clarifica întreaga situaţie, mai ales că materialul difuzat de Sky News sugera că sunt probleme grave cu traficul de arme în România, arme care ar ajunge chiar la celule teroriste.
Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanţii de arme respinge acuzaţiile oficialilor români. El susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat "încredere", iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este "o făcătură".
Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.
„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.