O a doua persoană a murit în explozia produsă luni seara într-un bloc din Iaşi, iar alte patru au fost rănite, bilanţul deflagraţiei ajungând astfel la doi morţi şi 11 răniţi. Din primele informaţii, explozia urmată de un incendiu s-ar fi produs din cauza unei acumulări de gaze, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Silvia Bolohan.

Explozia s-a produs în jurul orei 20.20, la parterul unui bloc de patru etaje, situat pe strada Văscăuţeanu, din Iaşi, care se află în zona Copou, şi a fost urmată de un incendiu puternic.

La faţa locului au intervenit  mai multe autospeciale de stingere a incendiilor, dar şi una de transport victime multiple, precum şi una de terapie intensivă şi toţi locatarii au fost evacuaţi. Două persoane, un bărbat şi o femeie au murit, iar alte 11 au fost rănite, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, Silvia Bolohan.

Dintre persoanele rănite, doar cinci au fost transportate la spital, iar la scurt timp două dintre ele au fost luate acasă de rude, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU - SMURD Iaşi. Celelalte trei victime preluate de ambulanţe au fost internate la Spitalul de Neurochirurgie cu traumatisme în zona capului, două dintre el, ambele în vârstă de 81 de ani, fiind soţ şi şoţie, a mai spus coordonatorul UPU - SMURD.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Silvia Bolohan, cel mai probabil, explozia a fost provocată de o acumulare de gaze, pompierii urmând să facă o anchetă pentru a stabili cauza exactă a deflagraţiei. Oamenii care locuiesc în imobil au declarat că au simţit miros de gaz în urmă cu câteva zile.

În blocul în care s-a produs explozia sunt 16 apartamente, iar deocamdată nu se ştie dacă au fost afectate toate. Până se va stabili cu exactitate dacă oamenii vor mai putea locui acolo, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a pus căminul unui liceu la dispoziţia locatarilor evacuaţi.

”Am decis cazarea celor din blocul respectiv în căminul de la liceul I. C. Ştefănescu. Mulţi dintre locatari au spus că vor merge la rude, vom vedea câţi oameni au nevoie de cazare. Blocul în care s-a produs explozia nu mai poate fi locuit, cel puţin până la efectuarea unei expertize. Inclusiv scara interioară a fost distrusă”, a declarat pentru News.ro Mihai Chirica.

Primarul a mai precizat că explozia a fost una extrem de puternică şi că, foarte probabil, a fost o acumulare de gaz în apartamentul în care s-a produs deflagraţia.

”Posibil să se fi acumulat o cantitate mare de gaz în apartamentul respectiv. E greu de imaginat ca o centrală de apartament să provoace o explozie atât de puternică. Vor fi făcute cercetări şi se va stabili ce s-a întâmplat. Dar după forţa exploziei, pare să fi fost o acumulare degaz”, a declarat Mihai Chirica.

Două echipe de la ISU au rămas la faţa locului pentru a supraveghea zona pe timpul nopţii.