Preşedintele sirian Bashar al-Assad a anunţat joi că rebelii care depun armele vor fi amnistiaţi, informează agenţia oficială Sana, în contextul în care insurgenţii sunt supuşi unui asediu la Alep, relatează AFP.

'Orice persoane care deţine arme (...) şi este căutată de justiţie (...) este scutită în totalitate de pedeapsă dacă se predă şi depune armele în cele trei luni care urmează după publicarea acestui decret', menţionează textul preşedinţiei publicat de Sana.

Conform decretului, este scutită de sancţiune şi orice persoană care va elibera, fără a solicita nimic în schimb, un ostatic pe care îl ţine în captivitate.

Decretul intervine într-un moment în care Rusia, mare aliat al lui Al-Assad, a anunţat lansarea unei 'operaţiuni umanitare de mare amploare' la Alep, al doilea oraş al ţării, prin crearea de culoare umanitare pentru civili şi combatanţii dispuşi să depună armele.

Cartierele rebele din Alep sunt supuse unui asediu total de la 17 iulie de către forţele regimului şi niciun ajutor internaţional nu a putut pătrunde în aceste sectoare de la 7 iulie.

Conform anunţului făcut de Rusia privind operaţiunea umanitară ce urmează să înceapă joi, trei culoare umanitare vor fi formate împreună cu forţele guvernamentale pentru civili 'şi combatanţii care doresc să depună armele'.

Un al patrulea culoar ar urma să fie deschis, în nordul oraşului, pentru a permite 'trecerea în siguranţă a combatanţilor înarmaţi'.

Joi, avioane ale regimului au lansat asupra sectorului rebel pliante care detaliau cele patru coridoare în chestiune, potrivit corespondentului AFP la faţa locului.

Media oficiale transmit de două zile un apel al armatei care le cere locuitorilor din cartierele aflate în mâinile insurgenţilor 'să se alăture reconcilierii naţionale şi să-i izgonească pe mercenarii străini', cum sunt denumiţi rebelii.

Alep, fostă capitală economică a Siriei şi unul dintre principalele fronturi ale conflictului, este divizat din 2012 în cartiere deţinute de forţele regimului la vest şi sectoare controlate de insurgenţi la est.

AGERPRES