Avioane ruseşti au bombardat, în luna iunie, un post militar din Siria, folosit de către militari de elită americani şi britanici. Iar în iulie au bombardat o tabără care avea legături cu CIA, scrie Wall Street Journal în editorialul din ediţia de vineri, citând oficiali americani.

Aceste atacuri aeriene - care au avut loc pe 16 iunie asupra postului şi pe 12 iulie asupra taberei - aveau ca scop să exercite presiuni asupra Statelor Unite, pentru ca să coopereze mai strâns cu Rusia în spaţiul aerian sirian.

Cu o zi înainte de primul atac, un contingent de 20 de membri ai forţelor speciale britanice tocmai părăsise postul, situat în sudul Siriei, la aproximativ 15 kilometri de frontiera cu Iordania, în zona localităţii At-Tanf.

Postul a fost bombardat cu bombe cu submuniţie, au precizat pentru ziar oficiali americani şi rebeli.

News.ro notează că americanii au respins forţele ruse, însă acestea au comis un nou atac pe 12 iulie, asupra unei tabere cu legături cu Agenţia americană Centrală de Informaţii (CIA).

La trei săptămâni de la primul atac, avioane ruse au bombardat o tabără a rebelilor sirieni folosită de familii de combatanţi susţinuţi de CIA, situată la aproximativ 80 de kilometri vest de at-Tanf.

Aceste atacuri au sporit opoziţia americanilor - atât la Pentagon, cât şi în CIA - faţă de o cooperare cu Moscova, potrivit unor oficiali militari şi din serviciile de informaţii citaţi de cotidian.

Însă Casa Albă şi Departamentul de Stat, care doresc să evite o escaladare militară, au convenit să continue să caute un compromis.

Săptămâna trecută, şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană John Kerry au convenit să coopereze militar, în Siria, împotriva grupărilor jihadiste Statul Islamic şi Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida.

Potrivit acestui acord, Moscova va înceta să bombardeze poziţiile rebelilor sirieni susţinuţi de Washington şi îşi va îndemna aliatul sirian să facă acelaşi lucru, în schimbul unei reduceri a izolării ruse pe scena internaţională, potrivit Wall Street Journal.