O grupare infracţională formată din cetăţeni vietmanezi şi specializată în racolarea şi traficarea de migranţi a fost anihilată de poliţiştii de frontieră români. Suspecţii sunt acuzaţi că transportau ilegal, în schimbul unor sume cuprinse între 3.500 şi 6.000 de euro, cetăţeni din Vietnam care lucrau în România în state din vestul Europei, două călăuze fiind arestate în acest caz. 

Cei doi suspecţi au fost prinşi la graniţa României cu Ungaria, în judeţul Bihor, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera împreună cu mai mulţi cetăţeni vietnamezi. 

Informaţiile legate de trecerea ilegală a cetăţenilor vietnamezi din România în Ungaria au fost obţinute de către poliţiştii de frontieră de la Garda de Coastă, împreună cu angajaţii Serviciului pentru Imigrări Constanţa.

 “Din materialul probatoriu administrat a rezultat suspiciunea rezonabilă că doi cetăţeni vietnamezi, cu rezidenţă în Cehia, racolau, prin intermediul unei reţele de socializare, cetăţeni vietnamezi aflaţi la muncă în România, care doreau să ajungă ilegal în state din vestul Europei. Aceştia îi transportau cu autoturisme pe teritoriul României până în zona de frontieră, unde îi debarcau şi le indicau frontiera verde pentru a trece ilegal pe jos în Ungaria. De aici, urma să îi preia pentru a-i transporta în Cehia, respectiv în alte state din Spaţiul Schengen, contra unor sume de bani cuprinse între 3.500 şi 6.000 euro”, se arată într-un comunicat de miercuri al Poliţiei de Frontieră.

Prima călăuză a fost prinsă în 11 iulie, de către poliţiştii de frontieră din Oradea, care au depistat şi reţinut doi cetăţeni vietnamezi - o femeie de 30 de ani, călăuză, şi un migrant - în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

Apoi, şase zile mai târziu, alţi cinci cetăţeni vietnamezi - o călăuză, în vârstă de 41 ani şi patru migranţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 47 ani - au fost depistaţi şi reţinuţi de poliţiştii de frontieră bihoreni, în zona Sectorului Poliţiei de Frontieră Diosig, în apropierea frontierei cu Ungaria, mai spune sursa citată.

Cele două călăuze vietnameze au fost arestate preventiv pentru 30 zile, iar ceilalţi cinci cetăţeni vietnamezi au fost predaţi Serviciului pentru Imigrări Constanţa, în vederea îndepărtării de pe teritoriul României. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunile de tentativă de trecerea ilegală a frontierei de stat, respectiv trafic de migranţi.