Conduşi de convingeri radicale, doi fraţi gemeni şi-ar fi ucis mama după ce ar fi încercat să-i oprească să se alăture grupării teroriste Stat Islamic.

Crima a fost sâvărşită pe 24 iunie, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Arabia Saudită a anunţat că cei doi fraţi au devenit principalii suspecţi, relatează Euronews.

Potrivit sursei citate, fapta a stârnit dezbateri aprinse în ţara arabă, oamenii temându-se de influenţa pe care o are wahhabismul - o sectă islamică, mai ales că islamul propovăduieşte că respectul faţă de bătrâni înseamnă o cale sigură către rai.

Agenţia de presă Reuters a încercat să contacteze avocaţii şi membrii familiei şi relatează că, deocamdată, nu poate confirma că fapta poate fi pusă pe seama grupării teroriste Stat Islamic sau a vreunei ideologii.

Într-un comunicat de presă, ministerul de Interne din această ţară a afirmat că cei doi fraţi au fost arestaţi pentru că au înjunghiat-o pe mama, pe tatăl şi pe unul dintre fraţi. Femeia în vârstă de 57 de ani, care avea obiecţii în legătură cu înrolarea celor doi în ISIS, a murit.

Ei au fost arestaţi în timp ce încercau să treacă frontiera în Yemen, o ţară arabă sfâşiată de război civil.

„Dacă (crima, n.r.) era comisă pe fondul consumului de droguri sau de tineri răzvrătiţi, poate că nu era neobişnuit. Şocul este că a venit din partea unor copii religioşi care au acţionat în numele islamului”, a spus scriitorul saudit Mohammad Ali al-Mahmoud.

Euronews mai arată că nu este primul eveniment de acest fel, în ţările arabe înregistrându-se mai multe cazuri în care au fost ucişi membri ai familiei de către adepţi sau militanţi ai grupărilor teroriste.

Secta wahhabistă a fost întemeiată de Muhammad ibn al-Wahhab (1703-1791), care propovăduieşte un monoteism rigid şi desfăşoară activităţi violente.

Ocupând întreaga Arabie, inclusiv Mecca şi Medina, şi distrugând monumente şi chiar mormântul lui Mahomed, wahhabiţii au fost înfrânţi de Ali, paşă al Egiptului, în 1818. Secta lor a fost numită şi „protestantismul islamului”, datorită năzuinţei sale de a dărâma tot ce era clădit pe islamism şi pe tradiţie.

Digi 24