Persoane înarmate au preluat controlul, în noaptea de miercuri spre joi, asupra clădirii legislativului şi al cabinetului de miniştri din Crimeea, regiune cu o populaţie majoritar rusă.

Un comando de aproximativ 30 de persoane înarmate, în uniforme fără însemne distinctive, a ocupat joi dimineaţă clădirile parlamentului şi cabinetului de miniştri din Simferopol, capitala republicii autonome rusofone Crimeea, zguduită de tensiuni separatiste, şi au ridicat drapele ruseşti, relatează Interfax, Unian şi AFP.

Premierul Crimeii, Anatoli Mohiliov, a confirmat pentru AFP că unele clădiri oficiale au fost ocupate de persoane înarmate. Indivizi cu „arme moderne“ au sosit în cursul nopţii, a adăugat el, informează Agerpres.

Drapelul rus flutura joi dimineaţă deasupra clădirilor parlamentului şi executivului din Crimeea.

Deputatul Andrei Sencenko, din partea partidului Batkivşcina (Patria), a declarat, la rândul său, că forţele de ordine încearcă să afle cine sunt acele persoane şi care este mobilul acţiunilor lor. Forţele de securitate ucrainene nu au confirmat încă capturarea clădirilor publice din Crimeea.

Între timp, după cum au relatat canale media ucrainene, un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea a declarat că persoane neidentificate au pătruns în clădire, au neutralizat paza şi au ocupat imobilul.

Întregul personal al Radei din Crimeea a fost trimis în vacanţă de o zi. În prezent, pe ambele clădiri a fost ridicat drapelul Rusiei, transmite Interfax-Ukraina, citată de Agerpres.