Poliţişti din Alba efectuează, marţi dimineaţa, zeci de percheziţii domiciliare în mai multe judeţe la persoane suspectate de evaziune fiscală, bănuite că ar fi creat un mecanism financiar prin care ar fi înregistrat cheltuieli fictive în contabilitatea firmelor pe care le reprezintă în baza unor documente contabile emise de către mai multe societăţi comerciale tip fantomă.

Prejudiciul cauzat este estimat de anchetatori la peste 4 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Poliţişti din cadrul IPJ Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mehedinţi, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Iaşi şi Dâmboviţa, efectuează marţi un număr de 47 de percheziţii în judeţele Alba (8), Mehedinţi (12), Vâlcea (11), Gorj (4), Dolj (7), Hunedoara (1), Iaşi (3) şi Dâmboviţa (1) la mai multe locuinţe şi la sediile unor societăţi comerciale.

În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 — 2015, 37 de persoane ar fi creat un mecanism financiar prin care ar fi înregistrat cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor pe care le reprezintă, în baza unor documente contabile emise de către mai multe societăţi comerciale tip fantomă. Pentru a da aparenţă de legalitate operaţiunilor economice înregistrate în contabilitate, ar fi fost efectuate plăţi prin intermediul sistemului bancar, sumele de bani fiind retrase ulterior din conturile societăţilor cu comportament tip fantomă şi restituite plătitorului.

Poliţiştii vor pune în executare 33 de mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite în cauză.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

AGERPRES