NATO şi Federaţia Rusă ar urma să organizeze, "la puţin timp după" summitul Alianţei care va avea loc vineri şi sâmbătă la Varşovia, o nouă reuniune menită să îmbunătăţească dialogul lor şi să evite incidentele militare, a anunţat luni secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, informează AFP.

"Consiliul NATO-Rusia poate juca un rol important în calitate de forum de dialog şi pentru a spori previzibilitatea" în domeniul militar, a subliniat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles. "Acesta este motivul pentru care noi lucrăm cu Rusia în vederea organizării unei noi reuniuni la puţin timp după summit", a adăugat Stoltenberg.

Întrebat în legătură cu subiectele care se vor afla pe ordinea de zi a unei asemenea reuniuni, el a declarat că acestea nu au fost încă fixate, dar a dat asigurări că vor fi abordate probleme de "transparenţă" pentru a evita incidentele militare, precum şi în materie de exerciţii militare.

Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc la 20 aprilie, când cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale NATO şi ambasadorul Rusiei pe lângă organizaţie, Aleksandr Gruşko, au reluat dialogul după aproape 20 de luni fără nicio reuniune a acestui consiliu, menţinându-se în acelaşi timp pe poziţii de profund dezacord.

În timpul viitorului summit care va avea loc în 8-9 iulie la Varşovia, şefii de stat şi de guverne ai ţărilor din NATO urmează să parafeze consolidarea flancului estic al Alianţei. Această întărire, demarată de NATO începând din 2014 în faţa unei Rusii considerate "mai agresive", este una fără precedent de la sfârşitul "războiului rece".