Armata israeliană a înconjurat sâmbătă oraşul Hebron, cel mai mare din Cisiordania ocupată, şi satele din vecinătate, după moartea a doi israelieni într-un val de atacuri palestiniene, notează AFP.

Reizbucnirea violenţelor a coincis cu publicarea vineri de către Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a unui raport în care îi îndeamnă pe israelieni şi palestinieni să renunţe la colonizare şi, respectiv, la violenţă, care, în opinia sa, subminează şansele de pace.

În 48 de ore, patru atacuri palestiniene — trei în Cisiordania şi unul în apropiere de Tel Aviv — au costat viaţa a doi israelieni şi au rănit alţi şase. Trei agresori au fost împuşcaţi, doi dintre ei fiind originari dintr-un sat din vecinătatea Hebronului, oraş din sudul teritoriului palestinian ocupat de Israel din 1967.

Autorităţile israeliene au luat mai multe măsuri de retorsiune, printre care izolarea oraşului Hebron unde au fost trimise două batalioane ca întăriri şi reducerea transferurilor de taxe datorate Autorităţii Palestiniene.

Sâmbătă, soldaţii au închis intrările în acest oraş cu aproximativ 200.000 de locuitori palestinieni şi au instalat bariere ce blochează căile de acces din şi spre oraş, cu excepţia celei din nord care duce la satul Halhul pe drumul spre Ierusalim, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Securitatea palestiniană a declarat că armata a deschis intrările în satele Sa'ir şi Halhul, însă purtătoarea de cuvânt a armatei israeliene a afirmat că acestea erau parţial deschise.

În acest context, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a reunit sâmbătă seară cabinetul de securitate restrâns, potrivit unui oficial israelian.

Măsurile de retorsiune sunt, potrivit armatei, "cele mai substanţiale pe teren din 2014", când soldaţii au lansat o vastă operaţiune de căutare a trei tineri israelieni răpiţi şi ucişi ulterior de militanţi palestinieni.

Oraşul Hebron a concentrat o parte a violenţelor care zguduie din octombrie 2015 teritoriile palestiniene, Israelul şi Ierusalimul şi au costat viaţa a 214 palestinieni, 34 de israelieni, doi americani, un eritreean şi un sudanez, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

Conform armatei, circa 80 de atacuri antiisraeliene au fost desfăşurate de palestinieni originari din regiunea Hebron.

AGERPRES