Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,0 pe Richter a avut loc, în această dimineaţă, în nordul coastei statului Chile. Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a înregistrat valuri uriaşe în mai multe oraşe din nordul statului Chile şi în Peru.

Pentru Columbia, Panama şi Costa Rica au fost emise doar avertismente. Tot un avertisment ar putea primi şi Hawaii, însă oficialii vor lua o decizie în acest sens în perioada următoare.

Seismul s-a produs la o adâncime de zece kilometri. Mişcările telurice au fost resimţite în Chile, Bolivia şi Peru. Oficialii de la Santiago de Chile le-au cerut locuitorilor să evacueze coasta pentru a preveni o tragedie. Statul Chile se află într-o zonă cu risc seismic. Cel mai dezastruos cutremur înregistrat în istoria acestui stat a avut loc în 1939, când 28 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa.

Cutremurul a avut loc în această noapte în largul coastei republicii Chile, la circa 90 de kilometri de capitala provinciei Iquique, unde trăiesc aproape două sute de mii de oameni. Sirenele de alarmă au răsunat pe coastă pentru a îi alerta pe localnici.

În timp ce oamenii fugeau disperaţi pe străzi, autorităţile se pregăteau pentru ce e mai rău. Un val tsunami devastator. Dacă valurile nu au fost nimicitoare în primele ore, acestea pot lovi în forţă chiar şi la câteva ore de la producerea cutremurului.

În anumite oraşe din nordul Chile au fost pene de curent, iar telefoanele nu au funcţionat. Aeroportul din Iquique, situat la circa 80 de kilometri pe epicentru, a fost închis după ce turnul de control a fost avariat de seism. Iar pericolele s-au propagat la mai multe ţări vecine.

Zona unde s-a produs cutremurul a înregistrat o activitate seismică intensă în ultima săptămână. Cele mai puternice au fost încadrate pe o scară de 6,5 pe Richter.