Turcia, stat membru NATO, ar putea cumpăra sisteme antiaeriene de la ruşi, în detrimentul unora de producţie americană. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Dmitri Peskov spune că liderul de la Kremlin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan au discutat, în timpul ultimei întâlniri bilaterale, despre posibilitatea ca Moscova să livreze sisteme de apărare antiaeriană Ankarei.

Oficialul rus nu a dat detalii despre ce sisteme de rachetă ar putea fi vorba. Potrivit jurnaliştilor ruşi, astfel de detalii sunt discutate de ministerele Apărării din cele două state.

Dacă se va ajunge la un acord, în bani, acesta ar însemna câteva miliarde de dolari şi ar reprezenta, încă un pas înainte, în procesul de reconciliere dintre Turcia şi Rusia, de după criza avionului militar rus, doborât de turci în noiembie 2015.

Rusia are în dotare cele mai performante sisteme antiaeriene mobile din lume.

Experţii susţin, de exemplu, că sistemul S-400 instalat în Siria a echilibrat imediat raportul de forţe în regiune.

S-400 poate detecta o ţintă de la 700 de km distanţă şi o poate ataca de la 400 de kilometri. De asemena, sistemul beneficiază şi de instalaţii de bruiaj foarte puternice. Prin comparaţie, sistemul american cu rachete Patriot are o putere de detectare a ţintei de doar 170 km şi o poate angaja abia când se apropie la 96 km.   

Digi 24