Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus, miercuri seară, arestarea pentru 30 de zile a fostului director general al Microsoft România Călin Tatomir şi a altor şase persoane, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 12 milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Călin Tatomir şi ceilalţi şase inculpaţi fuseseră reţinuţi de procurorii DIICOT cu o zi în urmă, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.

"Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele a 11 inculpaţi au fost găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare. Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor", se arată în documentele procurorilor.

Anchetatorii precizează că, în cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile apaţinând acestora - imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat, marţi, 15 percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la membrii grupării suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul prestării de servicii IT.

De asemenea, anchetatorii au pus în executare 11 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite de implicare în activitatea economică ilicită.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2007 - 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate cinci (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Liderul grupului ar fi furnizat administratorilor unor societăţi comerciale facturi fiscale în care au fost înscrise în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere) care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit, susţin procurorii.

viewscnt