Adunarea Parlamentară a NATO a lansat luni, la finalul unei sesiuni de trei zile la Tirana, un apel aliaţilor să fie pregătiţi să răspundă "la ameninţarea potenţială" a Rusiei împotriva unuia dintre ei, relatează AFP.

"Provocarea dinspre Rusia este reală şi serioasă", a declarat americanul Michael Turner, preşedintele Adunării care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de ţări membre ale Alianţei.

Declaraţia adoptată în unanimitate deplânge "folosirea forţei de către Rusia împotriva vecinilor săi şi tentativele de intimidare a aliaţilor" NATO.

În aceste circumstanţe, NATO "nu are altă opţiune decât să considere eventualitatea unei acţiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianţei ca o ameninţare potenţială şi să adopte răspunsuri adecvate şi proporţionale", a subliniat declaraţia.

Documentul îi îndeamnă pe aliaţi "să ofere garanţii" ţărilor membre, în special celor situate pe flancul răsăritean al zonei NATO, care consideră că securitatea lor este ameninţată.

NATO a întrerupt sub toate aspectele practice cooperarea cu Moscova în urma anexării Peninsulei Crimeea la Rusia şi din cauza sprijinului acordat de Kremlin separatiştilor din estul Ucrainei. Alianţa a anunţat însă că va avea discuţii cu Rusia înainte de summitul NATO prevăzut să se desfăşoare pe 8 şi 9 iulie la Varşovia.

În aprilie, Consiliul NATO-Rusia a ţinut prima sa reuniune din iunie 2014, însă discuţiile s-au soldat cu "grave dezacorduri" referitoare la Ucraina şi alte subiecte, cu toate că secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a dat asigurări la acea dată că schimburile de idei au fost "rodnice".

NATO a efectuat o întărire militară pe flancul său estic pentru a creşte rapiditatea desfăşurării forţelor sale în cazul repetării unei crize ca aceea din Ucraina. Cu prilejul summitului de la Varşovia, şefii de stat şi de guvern din Alianţa Nord-Atlantică urmează să parafeze această întărire militară.

Rusia a avertizat că această sporire a prezenţei trupelor cu echipamentul lor de luptă în Europa de Est reprezintă o ameninţare pentru securitatea sa.

Luni, cu prilejul unei vizite la Varşovia, Jens Stoltenberg a declarat că NATO trimite "un semnal clar oricărui adversar potenţial că un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra întregii Alianţe".

Rusia a denunţat desfăşurarea în România şi Polonia a unor elemente ale scutului antibalistic american pe care îl consideră ca o ameninţare pentru securitatea sa. NATO a dat asigurări că sistemul în cauză va avea un rol pur defensiv, urmând să servească pentru a intercepta rachete balistice lansate din Orientul Mijlociu.

AGERPRES