Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, a semnat marţi ordinul prin care primarul general Sorin Oprescu a fost suspendat de drept din funcţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a stabilit cu o zi înainte ca edilul să fie cercetat în arest preventiv.

"Primarul general al Municipiului Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală, precum şi Tribunalul Bucureşti au comunicat prin fax Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti adresele înregistrate la această instituţie sub nr. 14821/15.09.2015, respectiv 14837/15.09.2015, faptul că prin încheierea de şedinţă din 6 septembrie pronunţată în dosarul nr. 32580/ 3/ 2015 Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, a dispus luarea măsurii arestării preventive a primarului general al Municipiului Bucureşti, măsură rămasă definitivă pe 14 septembrie, când Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată contestaţia formulată de Sorin Oprescu", se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti.

Având în vedere că în speţă au fost întrunite condiţiile prevăzute de Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, prefectul Municipiului Bucureşti a emis ordinul prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar general al lui Oprescu.

Ordinul i-a fost comunicat lui Sorin Oprescu. De asemenea, prefectul a transmis Consiliului General al Municipiului Bucureşti ordinul de constatare a suspendării de drept a mandatului primarului general.

Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru corupţie.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea primarului municipiului Bucureşti, facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul primarului municipiului Bucureşti, precum şi pentru primar", preciza DNA.

AGERPRES