Procurorii italieni au deschis o anchetă în legătură cu suspiciunile că un concurs organizat pentru ocuparea a 400 de posturi de gardieni în penitenciare a fost fraudat de Camorra, mafia napoletană, relatează marţi Reuters.
La concurs s-au prezentat aproape 8.000 de tineri, din care 88 au fost prinşi cu diverse dispozitive pe care se aflau răspunsurile la teste sau cu care puteau comunica în exterior.
Procurorii suspectează acum că mafia din Napoli, oraşul unde se află compania care a tipărit foile de examen, ar fi pus mâna pe răspunsuri şi ar fi încercat să-şi infiltreze propriii oameni într-un sistem penitenciar în care se află încarceraţi 7.000 de membri ai Camorrei, inclusiv 700 de şefi.
Se crede, de asemenea, că mafia ar fi vândut răspunsurile şi altor concurenţi, pentru suma de 25.000 de euro de la fiecare.
Instanţa din Roma nu a dorit să dea detalii cu privire la anchetă, însă Ministerul de Justiţie intenţionează să anuleze concursul.
În Italia, unde şomajul în rândul tinerilor se menţine la aproape 40% în ultimii trei ani, iar locurile de muncă pe durată nedeterminată sunt aproape imposibil de găsit, eşecul acestui concurs aruncă o lumină asupra problemelor care afectează de multă vreme economia ţării: corupţie şi influenţă larg răspândită a mafiei, absenţa meritocraţiei şi o piaţă a muncii rigidă.
Fraudarea examenelor pentru locurile de muncă la stat nu este un fenomen neobişnuit în Italia, în ultimii ani fiind deschise mai multe anchete, inclusiv în cazul unor concursuri pentru ocuparea unor posturi de profesori universitari sau de poliţişti rutieri.
Marţi, zeci de tineri care au participat la concursul din 20 aprilie, dar şi membri ai sindicatului gardienilor (Sappe) s-au adunat în piaţa din faţa Ministerului de Justiţie, pentru a cere guvernului suplimentarea cu 1.000 de locuri a posturilor de gardieni.
AGERPRES