Airbusul A320 EgyptAir, care s-a prăbuşit joi în Marea Mediterană cu 66 de persoane la bord, a trimis mesaje automate semnalând fum lângă cabina piloţilor, potrivit vineri mass-media americane, relatează AFP şi Reuters.

"Suntem la curent cu aceste informaţii apărute în presă. În acest stadiu, nu le pot nici confirma, nici nega", a declarat pentru France Presse un responsabil al Ministerului egiptean al Aviaţiei Civile.

Unul dintre aceste mesaje menţionează că "un fum intens a declanşat alarmele în partea din faţă a aparatului, unde sunt situate părţile sale vitale, panoul electronic de bord", potrivit Wall Street Journal, citând surse apropiate anchetei neidentificate.

"Mesajele de eroare durează aproximativ două minute, alertând echipajul cu privire la fumul detectat în toalete şi un compartiment" amplasat sub podeaua carlingii avionului, potrivit WSJ.

"Acest compartiment conţine o parte esenţială a calculatorului de control al zborului" aparatului care, potrivit mesajelor, s-a "defectat", a adăugat cotidianul, menţionând că aceste indicii "nu sunt suficiente pentru a stabili dacă avionul a fost victima unei bombe sau a altor cauze inexplicabile".

"Au fost alerte de fum la bordul zborului 804 EgyptAir cu câteva minute înainte de a se prăbuşi în Marea Mediterană", a declarat la rândul său canalul CNN, indicând că a obţinut informaţiile dintr-o captură de ecran furnizată de o sursă egipteană.

CNN a precizat că aceste mesaje de alertă au fost trimise "prin intermediul sistemului ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System)", care permite schimbul de informaţii între un avion în zbor şi centrul operaţional al companiei aeriene.

Cu toate acestea, un oficial american a caracterizat informaţia canalului CNN drept un zvon neconfirmat, notează Reuters.

Scaune de avion şi valize au fost recuperate vineri în largul coastelor egiptene. Circumstanţele prăbuşirii aparatului ce lega Parisul de Cairo rămân încă inexplicabile.

AGERPRES