Astăzi se împlinesc 35 de ani de la primul zbor al unui cosmonaut român în spaţiu. Dumitru Prunariu a sărbătorit momentul la Muzeul Militar Naţional unde a avut alături alţi nouă cosmonauţi din străinătate.

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. El a luat parte la un proiect comun cu URSS.

„Acea zi nu se uită niciodată. Este o zi memorabilă pentru mine, chiar dacă au trecut 35 de ani, îmi amintesc ca ieri cum m-am suit în rachetă, cum am luat loc, cum am aşteptat , cum s-au desfăşurat toate operaţiunile şi cum am fost lansaţi în spaţiul cosmic. La ora 8 şi 16 minute nava noastră a decolat şi în opt minute am fost în spaţiul cosmic, învârtindu-ne cu 28 de mii de kilometri pe oră. A fost o misiune de opt zile”, povesteşte Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic.

Momentul a fost marcat în cadrul Zilelor Muzeului Militar Naţional. Pe lângă expoziţii legate de istoria aviaţiei româneşti, vizitatorii au putut vedea uniforme şi armanent din primul şi din cel de-al doilea război mondial. Perioada daco-romană a fost şi ea reprezentată cu reconstiturea unor uniforme din anul 106.

Expoziţiile de istorie militră vor putea fi vizitate şi mâine în curtea Muzeului Militar din Capitală.

Digi 24