China anunţă că va întări apărarea insulelor revendicate de aceasta în Marea Chinei de Sud, după ce o navă militară americană s-a apropiat, marţi, de un recif ocupat de chinezi, informează agenţia de ştiri Associated Press, citând un comunicat emis de Ministerul Apărării de la Beijing.

“Acţiunile provocatoare ale avioanelor şi navelor militare americane indică planurile SUA de a stârni haos în regiune şi certifică corectitudinea, dar şi necesitatea imperioasă a construcţiei de către China a unor instalaţii defensive pe insulele relevante,” se afirmă în comunicat.

“China va înmulţi misiunile de patrulare aeriană şi navală în funcţie de necesităţi, va intensifica dezvoltarea tuturor capabilităţilor militare, îşi va apăra cu fermitate suvernitatea naţională şi securitatea, şi va lupta pentru pace şi stabilitate în Marea Chinei de Sud,” mai precizează Beijingul.

State Unite se tem că statul chinez se va folosi de insulele artificiale pentru a-şi impune pretenţiile teritoriale în detrimentul tărilor riverane mai slabe şi va limita libertatea de navigaţie în zonă.

China respinge acuzaţiile că se face responsabilă de intensificarea tensiunilor în regiune, afirmând că acţiunile marinei americane şi sprijinul acordat de Washington unor state cu revendicări teritoriale în zonă nu fac decât să sporească riscurile izbucnirii unui conflict.

Mediafax