Fiul defunctului Osama Ben Laden, fondatorul reţelei extremiste Al Qaida, i-a chemat pe jihadiştii din Siria să-şi unească forţele, subliniind că lupta în această ţară devastată de război deschide calea "eliberării Palestinei".

"Naţiunea islamică trebuie să se concentreze asupra jihadului în Siria şi unificarea rândurilor mujahedinilor acolo", a declarat Hamza Ben Laden, 23 de ani, într-un mesaj audio pe internet, notează AFP.

"Nu mai există scuze pentru cei care continuă să dorească diviziunea şi disputele, acum când lumea întreagă s-a mobilizat împotriva musulmanilor", a adăugat el, fără a preciza numele grupurilor jihadiste cărora se adresează.

Filiala siriană Al Qaida, puternicul Front Al-Nusra, ocupă regiuni vaste în Siria şi mai multe grupuri islamiste şi salafiste i s-au alăturat. La rândul ei, gruparea Statul Islamic (SI), marele rival al Frontului Al-Nusra, controlează de asemenea mari părţi din teritoriu.

Ascensiunea grupurilor jihadiste în 2013 a fost favorizată de războiul civil ce devastează Siria din martie 2011 şi i-a marginalizat pe rebelii sirieni care şi-au pierdut influenţa, mai notează France Presse.

Mesajul de audio nedatat al fiului lui Osama Ben Laden, ucis în urmă cu cinci ani într-un raid al forţelor speciale americane în Pakistan, intervine după un apel al actualului lider Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, care de asemenea i-a chemat pe jihadişti la unitate în Siria, în timp ce a criticat SI.

"Unitatea este acum o chestiune de viaţă şi de moarte", a spus Zawahiri într-un mesaj audio difuzat sâmbătă pe internet, potrivit grupului de monitorizare a site-urilor islamiste SITE.

Pentru fiul lui Ben Laden, Siria "este cel mai bun câmp de luptă pentru a obţine eliberarea Ierusalimului". "Calea de a elibera Palestina este acum mai scurtă datorită revoluţiei din Siria".

Potrivit serviciilor de informaţii americane, Hamza era fiul favorit al lui Osama Ben Laden, "creierul" atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite.

AGERPRES